Protectia mediului

Protejarea mediului înconjurător – Prioritatea numărul 1 în viața tuturor oamenilor

 

Tot mai multe acțiuni sunt întreprinse în ultima vreme în vederea salvării planetei, nu doar de către mișcarea ecologistă, ci și de fiecare om în parte. Problemele cu care se confruntă natura și efectele negative ale poluării asupra vieții omului au determinat apariția unei mentalități cu totul diferite de cea existentă în secolul trecut, atunci când oamenii se credeau stăpânii de necontestat ai Pământului. În timp s-au observat efectele nocive ale activității umane asupra mediului înconjurător, care s-au concretizat în schimbări climatice grave, în probleme mari aduse sănătății omului și viețuitoarelor, în creșterea numărului de decese cauzate de căldura excesivă sau de frig, în lipsa resurselor alimentare în anumite zone sau a protecției în altele. Astfel, protejarea naturii a devenit prioritatea numărul unu pentru oamenii de pe tot Globul, fiind studiată chiar și la școală, acolo unde cei mici înțeleg cât de important este să lupte pentru a trăi curat și sănătos pe mai departe.

 

În articolul de mai jos vei descoperi care este importanța protejării mediului înconjurător, care sunt efectele benefice ale acțiunilor de protecție și care sunt efectele dăunătoare ale lipsei lor, vei afla care este legislația existentă în acest sens la nivel european, dar și cea existentă în România, și vei găsi câteva sfaturi și acțiuni pe care poți întreprinde oricând în vederea salvării planetei. 

 

1. Importanța protejării mediului înconjurător

Mediul natural curat și sănătos trebuie să fie apărat și protejat pentru binele oamenilor și îmbunătățirea calității vieții lor. Astfel, este esențială educarea tuturor în vederea protejării mediului, în așa fel încât să reușească să dobândească multe cunoștințe în acest sens, dar și deprinderi, motivații, valori pentru a putea să gospodărească adecvat resursele existente și pentru a le lăsa moștenirea în bună stare generațiilor care vor veni. 

 

1.1. Efecte benefice ale protejării mediului înconjurător

Omul afectează natura în diferite moduri, unele mai dăunătoare decât altele, așa că protejarea ei se impune de la sine înțeles. Printre efectele pozitive ale protejării mediului înconjurător se numără:

 

 • Menținerea curățeniei prin îndepărtarea deșeurilor de orice tip;
 • Menținerea sănătății vegetației și animalelor;
 • Reducerea bolilor și obținerea unei vieți mult mai sănătoase pentru oameni;
 • Șansa de regenerare a naturii crește considerabil;
 • Mai puțin dioxid de carbon eliminat în atmosferă;
 • Prevenirea risipei alimentare și nu numai;
 • Încurajarea micilor producători și micșorarea poluării provocate de transportul diferitelor mărfuri;
 • Numărul gropilor de gunoi și a depozitelor de reziduuri se reduc tot mai mult etc.

 

1.2. Efecte dăunătoare ale lipsei de protecție a mediului înconjurător

Lipsa de măsuri și reguli pentru protejarea mediului înconjurător poate duce la schimbări ireversibile ale planetei, o nouă realitate, mult mai cruntă, făcându-și apariția: furtuni violente, valuri de căldură, inundație, secetă etc. Din păcate, clima este în schimbare din cauza acțiunilor negative ale omului asupra naturii, înregistrându-se și alte efecte la fel de nocive:

 

 • dependența economică de combustibili fosili duce la aprofundarea crizei;
 • cresc concentrațiile de gaze cu efect de seră din atmosferă;
 • biodiversitatea dispare într-un ritm rapid, în fiecare an fiind declarate dispărute tot mai multe specii;
 • ecosistemele nu se mai regenerează ca urmare a acumulării poluanților care au fost obținuți în urma activităților economice umane;
 • degradarea mediului ajunge să afecteze nu doar omul, ci și animalele, solul, plantele.

 

2. Legislația cu privire la protejarea mediului înconjurător

Unul dintre momentele în care oamenii au realizat cât de tare este afectat mediul și că sănătatea le este pusă în pericol a fost folosirea insecticidului DDT. Acesta se acumula în plante și animale, apoi ajungea în dieta omului. În 1968 a fost înființat Clubul roman, acolo unde a început să se discute serios despre această problemă deosebit de gravă, activitatea acestuia contribuind decisiv la interzicerea folosirii insecticidului. 

 

În 1969 s-a desfășurat la Paris Conferința Biosfera sub patronajul Națiunilor Unite care a luat decizia că este timpul să se găsească soluțiile cele mai bune pentru a lupta pentru protejarea mediului. În 1972 în cadrul Conferinței de la Stockholm au fost exprimate 26 de principii de bază cu privire la protejarea mediului înconjurător, dar pentru că presupuneau realizarea unor modificări în economiile statelor, ele au rămas doar scrise. Abuzul pe care planeta l-a suferit în ultima vreme a obligat statele lumii să adopte anumite legi în vederea protejării naturii, atât la nivel național, cât și la nivel internațional. 

 

2.1. Legislația europeană cu privire la protejarea mediului înconjurător

Legile joacă un rol covârșitor în controlarea poluării, în Uniunea Europeană legislația fiind foarte stufoasă, iar constrângerile sunt enorme acolo unde se constată că situația devine critică. Grija față de mediu rămâne foarte mare în UE, existând reguli stricte cu privire la evitarea poluării. Scopurile legislației europene se referă la conservarea, protejarea și ameliorarea naturii, la măsurile luate pentru ca cetățenii să nu sufere din punct de vedere al sănătății și bunăstării ca urmare a problemelor de mediu și la dezvoltarea economiilor naționale în așa fel încât să se folosească eficient resursele naturale. Uniunea Europeană precizează că își dorește ca până în anul 2050 să obțină o economie neutră din punct de vedere al impactului asupra naturii. 

 

2.2. Legislația românească referitoare la protejarea mediului

România a luat și ea măsuri în acest sens, printre acestea numărându-se următoarele legi și hotărâri:

 • Legea numărul 107 din 1996 cu privire la ape;
 • Legea numărul 238 din 2004 cu privire la petrol;
 • Codul silvic din 2008;
 • Legea numărul 211 din 2011 cu privire la deșeuri;
 • Ordonanța de Urgență a Guvernului numărul 195 din 2005 cu privire la protejarea mediului;
 • Hotărârea de Guvern nr. 321 din 2005 cu privire la poluarea fonică;
 • Hotărârea de Guvern nr. 1037 din 2010 cu privire la deșeurile electrice și electronice;
 • decizii luate la nivel european, obligatoriu de respectat și de aplicat în România.

3. Sfaturi și acțiuni care ajută la protejarea mediului înconjurător

În vederea protejării mediului înconjurător au fost inițiate diferite activități de informare a populației cu privire la acest aspect, dar și acțiuni concrete, care să responsabilizeze un număr mai mare de oameni. De exemplu, s-a observat faptul că implicarea populației a fost de real ajutor în Marea Britanie. Astfel, britanicii au început să renunțe să mai folosească uscătoarele de rufe, dar și automobilele sau avionul, preferând să se deplaseze cu ajutorul mijloacelor de transport în comun. În România, majoritatea populației de la oraș are un comportament prietenos cu natura, deși campaniile ecologice sunt de abia la început pe plaiurile mioritice. 

 

3.1. Reducerea poluării și reguli pentru protejarea mediului

Fenomenul poluării poate fi redus prin implicarea tuturor oamenilor, în mod individual, dar și a firmelor care generează deșeuri de tot felul. Nu sunt suficiente îndemnurile pentru protejarea mediului, ci trebuie să se ia măsuri concrete și să se respecte anumite reguli de către toată lumea, altfel situația va fi, cu siguranță, una dezastruoasă. Este suficient să se urmărească diferite videoclipuri, documentare sau doar câteva imagini bine alese ca orice persoană să-și dea seama cât de periculoasă a devenit poluarea în ultima vreme. 

 

Pentru o firmă este importantă realizarea unui studiu de mediu pentru a observa clar care este situația poluării la un anumit moment. Reducerea poluării se poate face, de exemplu, printr-o taxă pe pungile pe care clienții le achiziționează atunci când fac cumpărăturile, prin folosirea unor automobile electrice, în locul celor pe motorină și benzină, a bicicletelor și trotinetelor sau a mersului pe jos. Colectarea selectivă este obligatorie pentru orice business care generează deșeuri, altfel proprietarii ar putea primi amenzi usturătoare. 

 

Orice persoană care alege să pună capăt obiceiurilor toxice, care influențează negativ mediul înconjurător, poate să contribuie la protejarea naturii și la menținerea ei cât mai sănătoase. Respectarea regulilor și principiilor poate să ducă la efecte vizibile, iar întoarcerea la o natură curată poate fi posibilă. 

 

Printre regulile de bun simț, pe care și un copil trebuie să le cunoască se pot enumera:

 • deșeurile nu se aruncă la întâmplare;
 • nu se rup florile, plantele, nu se taie copacii, pentru că aceștia asigură oxigenul necesar;
 • reciclarea este extrem de importantă;
 • apa nu trebuie poluată;
 • închiderea becurilor pe timpul zilei;
 • păstrarea curățeniei în jur etc. 

 

3.2. Utilizarea produselor și ambalajelor ecologice pentru protejarea mediului înconjurător

Pentru protejarea naturii au fost luate diferite măsuri vitale, care s-au concretizat inclusiv în implementarea utilizării produselor și ambalajelor ecologice, renunțându-se la plasticul care se degrada foarte greu în timp. Evident că nu se putea renunța deloc la ele, ambalajele fiind necesare în societate. Ambalajele eco sunt prietenoase cu mediul pe termen lung, descompunându-se în mediu ușor, nu presupun cheltuieli mai mari, sunt similare din punct de vedere funcțional cu cele tradiționale. 

 

Astfel, au apărut ambalajele de protecție ecologice, care pot fi reciclate și distruse ulterior, fără a pune în pericol mediul: sacoșele de hârtie, ideale pentru produsele de brutărie, patiserie, cafenea, bistro, covrigărie, pizzerie, fast-food, street food etc., cutiile de carton fabricate din materiale rezistente la temperaturi ridicate sau la grăsimi, paharele din carton potrivite pentru băuturi calde sau reci, caserolele din trestie biodegradabile sau bolurile de carton, excelente pentru supe, paste, salate sau alte mâncăruri delicioase.  

 

3.3. Protejarea mediului înconjurător acasă și la locul de muncă

Măsurile de protejare a mediului înconjurător nu se adresează doar firmelor, ci și oamenilor obișnuiți, care trebuie să devină responsabili și să înceapă lupta împotriva poluării încă de acasă sau de la locul de muncă. Din fericire, acțiunile în acest sens nu presupun o muncă foarte grea, ci doar puțină voință și dorința de a asigura copiilor un viitor curat și sănătos. Printre măsurile ușor de pus în practică acasă se numără și cele prezentate mai jos:

 

 • Pentru început este vorba despre metoda de a selecta deșeurile acasă, aceasta devenind obligatorie din punct de vedere legal, dar și o datorie morala pe care o are generația actuală față de generațiile următoare;
 • Închiderea aparatelor electrice și electrocasnice atunci când nu sunt utilizate. Aparatul de aer condiționat este mare consumator de energie, așa că este indicat să se folosească cu simț de răspundere. Televizorul și laptopul pot fi închise atunci când proprietarii nu sunt în cameră. La fel și becurile electrice tradiționale pot fi înlocuite cu cele LED și închise dacă nu e nimeni în interiorul locuinței;
 • Energia alternativă este ideală în vremurile de astăzi, putând să înlocuiască pe cea produsă prin consumul de combustibil fosil. Panourile fotovoltaice sau cele solare sunt de mare folos atunci când se urmărește reducerea consumului de energie de la rețeaua națională sau micșorarea facturii lunare la curent;
 • De asemenea, se poate avea în vedere înlocuirea obiectelor din plastic de unică folosință cu unele fabricate din materiale biodegradabile, care ajută foarte mult la micșorarea cantității de gunoi.

 

Chiar și la locul de munca se poate continua lupta pentru protejarea mediului înconjurător. Astfel, se poate limita consumul de energie electrică prin luarea unor măsuri constructive: alegerea unor becuri economice în locul celor tradiționale, închiderea și scoaterea din priză a computerelor și a altor aparate electrice pe durata nopții, oprirea aparatului de aer condiționat când nu e nimeni la birou sau la locul de muncă respectiv. Hârtia presupune și ea anumite costuri suplimentare de energie, chiar dacă este reciclabilă. Economisirea ei se poate face prin mutarea documentelor în format electronic. Uneori, se poate întâmpla ca unele persoane să considere astfel de investiții inutile, însă adevărul este că efectele asupra mediului sunt unele pozitive, așa că se merită din plin. 

 

În concluzie, salvarea planetei depinde de fiecare persoană în parte, prin respectarea regulilor, prin participarea la acțiuni responsabile în vederea protejării mediului, prin cunoașterea legislației din fragedă pruncie sau prin folosirea tehnologiei moderne pentru a descoperi diferite tipuri de materiale biodegradabile, ce pot să lupte eficient împotriva poluării. 

 

Surse foto:

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *