Protectia mediului

Cum să fii sustenabil într-o eră pe repede înainte?

Cum să fii sustenabil într-o eră pe repede înainte

Cuvântul „sustenabilitate” este din ce în ce mai întâlnit în ultima perioadă, însă știm exact ce este sustenabilitatea?

Sustenabilitatea este dezvoltarea unei nevoi actuale, dar fără a compromite capacitatea generațiilor viitoare de a-și dezvolta propriile nevoi. Trebuie asigurat un echilibru între protecția mediului, creșterea economică și bunăstarea socială. Din acest lucru derivă trei tipuri diferite de sustenabilitate.

Dorința de dezvoltare este oricând binevenită, atât timp cât ne gândim în fiecare secundă la cei din jurul nostru și la viitor. În acest fel a luat naștere conceptul de sustenabilitate, astfel încât să nu ne epuizăm resursele și, în același timp, să protejăm natura și să facilităm accesul tuturor la aceleași oportunități pe care noi le avem în prezent. În acest articol îți vom povesti în detaliu despre sustenabilitate, ce acțiuni ar trebui să întreprinzi pentru a fi sustenabil și îți vom oferi câteva exemple de acțiuni sustenabile realizate de alții.

 

1. Cele trei tipuri diferite de sustenabilitate

Așa cum povesteam și în introducerea acestui articol, există trei tipuri de sustenabilitate în jurul cărora ar trebui să ne concentrăm acțiunile.

 

Sustenabilitate la nivel economic

Din acest punct de vedere, sustenabilitatea economică presupune o creștere echitabilă care să nu dăuneze resurselor pe care le avem. În plus, resursele economice ar trebui să fie investite și distribuite în mod egal pentru a-și atinge obiectivul, și anume: o dezvoltare durabilă completă. Cu alte cuvinte, își dorește ca toate formele de sustenabilitate să fie echitabile și profitabile. Există o serie de indicatori macroeconomici care ne arată dacă întreprinderile sunt și sustenabile, nu doar profitabile. Dacă ar fi să luăm în considerare acești indicatori macroeconomici în loc să ne bazăm pe PIB, am afla în ce măsură sunt afectate societatea și mediul de creșterea economică.

Spre exemplu, de fiecare dată când se deschide o nouă afacere sau fabrică, aceasta poate reprezenta atât o oportunitate, cât și o amenințare pentru comunitățile din împrejurimi din moment ce încă nu știm dacă activitatea ei va respecta și, implicit, păstra toate obiceiurile, stilul de viață și cultura locului în care s-a stabilit. O întreprindere situată într-o zonă rurală poate reprezenta o oportunitate de îmbunătățire a accesului la această zonă prin asfaltarea drumurilor. Dar, pe de altă parte, emisia de gaze poluante va afecta sănătatea oamenilor din acest loc.

În acest sens, putem vorbi despre două situații distincte: prima din prisma elementului de dezvoltare și creștere a calității vieții oamenilor datorită facilitării accesului în zonă; a doua din perspectiva mediului asupra căruia afacerea respectivă are efecte negative care se răsfrâng, implicit, și asupra oamenilor. Ca urmare, creșterea economică derivată din această activitate productivă din regiune dăunează dezvoltării sociale, deoarece afectează sănătatea locuitorilor săi.

Acest exemplu este important deoarece face o distincție între măsura în care durabilitatea este realizabilă. Principala caracteristică a durabilității este echilibrul dintre dezvoltarea resurselor, creșterea economică și calitatea vieții oamenilor.

 

Sustenabilitatea la nivelul mediului înconjurător

Resursele pe care le avem nu sunt inepuizabile, iar sustenabilitatea din acest punct de vedere are rolul de a ne asigura de faptul că mediul înconjurător este protejat, iar toate resursele naturale sunt utilizate rațional. Mai mult decât atât, aceasta încurajează totodată utilizarea surselor de energie regenerabilă în locul celor tradiționale, care sunt mult mai prietenoase cu mediul. Aici vorbim despre folosirea transportului sustenabil (transportul în comun, bicicleta, trotineta electrică, mașinile electrice), economisirea cantității de apă utilizate și inovarea în domeniul construcțiilor, astfel încât arhitecții și constructorii să gândească clădiri și case sustenabile, în vederea dezvoltării durabile.

Acest factor trebuie neapărat luat în considerare, deoarece nevoile populației sunt infinite, dar resursele naturale nu sunt, și aici apare din nou sentimentul conceptual de durabilitate, cu privire la utilizarea eficientă a resurselor pentru a satisface nevoile actuale, fără a pune în pericol satisfacerea nevoilor viitoare. Întreprinderile și, într-o anumită măsură, persoanele care își asumă rolul de consumatori trebuie să fie conștiente de faptul că tot ceea ce consumă are un cost de mediu. Într-adevăr, tendința oamenilor de a prefera produsele ecologice a determinat companiile să dezvolte noi produse care sunt mai ecologice.

În unele țări, există reglementări mai stricte privind utilizarea anumitor elemente, cum ar fi pungile de plastic. De ce? Pentru că de-a lungul anilor s-au efectuat numeroase studii cu privire la timpul de degradare al unei pungi de plastic și felul în care aceasta ajunge, de cele mai multe ori, în mări, oceane, râuri ș.a.m.d. Dat fiind acest obicei dăunător de tratare a deșeurilor, au apărut reglementările stricte. Operatorii economici din domeniul retail, de exemplu, au fost nevoiți să înlocuiască pungile din plastic cu sacoșe din hârtie sau biodegradabile pentru a proteja mediul înconjurător.

 

Sustenabilitatea la nivel social

La acest capitol vorbim despre echilibrul dintre populație și durabilitate, acesta este obiectivul sustenabilității sociale. Oamenii, comunitățile și culturile sunt încurajate să se dezvolte în așa fel încât toată lumea să beneficieze de sănătate, educație și calitate a vieții mai bune, însă întotdeauna într-o manieră echitabilă. În plus, tot aici este inclusă și promovarea egalității de gen, mai cu seamă în țările aflate în curs de dezvoltare.

După stabilirea clară a definiției dezvoltării durabile, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a stabilit o serie de obiective globale în vederea creării de șanse egale de dezvoltare pentru toată lumea, dar fără compromiterea sustenabilității planetei. Vorbim despre o serie de 17 obiective globale pe care le putem atinge dacă ne implicăm activ cu toții.

 

2. Idei simple pentru o viață sustenabilă

A fi responsabil, a fi „verde”, a fi mai atent cu ceilalți trebuie să se facă atât acasă, cât și în companie, deoarece alegerile pe care le facem în viața noastră de zi cu zi la locul de muncă pot contribui, de asemenea, la tranziția către o lume mai responsabilă. Este adevărat că poate nu avem întotdeauna timp să ne gândim la asta, nici energia de a reflecta asupra acțiunilor noastre în fiecare zi. Cu toate acestea, prin câțiva pași simpli, putem face progrese majore pentru a ne îmbunătăți atât impactul ecologic, cât și bunăstarea la locul de muncă și acasă.

 

2.1. Acțiuni pentru reducerea deșeurilor

Reciclează selectiv

Reciclarea selectivă a deșeurilor nu este atât de dificilă, indiferent dacă alegem să facem acest lucru acasă sau la birou. Este foarte simplu să reciclezi selectiv: echipează-te cu containere sau coșuri de reciclare și reamintește-ți continuu regulile de reciclare. Cu ajutorul reciclării selective putem reduce anual milioane de tone de emisii de dioxid de carbon. Iar această cifră ar putea crește exponențial dacă fiecare dintre noi ar acorda importanță acestui aspect.

2.1. Acțiuni pentru reducerea deșeurilor

Evită vesela și tacâmurile din plastic

Pentru a ne conștientiza impactul asupra mediului, putem face un calcul simplu: dacă în fiecare zi folosești câte un pahar din plastic pentru cafea, suc sau apă, rezultă aproape 400 de pahare pe an. Iar multe dintre ele sunt aruncate la întâmplare și nicidecum reciclate. Poți să te autoeduci și să îți creezi un obicei din a achiziționa pahare, boluri, cutii și caserole din carton. Acest lucru este valabil și pentru tacâmuri, pe piață găsești suficiente modele din lemn sau biodegradabile.

Fii rațional la fiecare masă a zilei

 

Aici ne referim, în special, la mesele în oraș, la restaurant sau la cantină. Ideea principală este să nu îți cumperi mai mult decât poți mânca, pentru că vei face risipă. Dacă îți rămâne mâncare în farfurie, cere-o la pachet, iar dacă la birou nu poți mânca tot ce ți-ai adus, ia mâncarea înapoi acasă în loc să o arunci la coșul de gunoi.

 

Măsoară impactul deșeurilor

La birou nu îți dai seama întotdeauna câte și ce fel de deșeuri produci. Hârtia tipărită fără un motiv anume, bețele pentru cafea, sticlele de apă, prosoapele de hârtie utilizate în exces, resturile de mâncare, toate acestea creează o masă importantă de deșeuri. Dacă vrei să afli cam cât de multe deșeuri produci, individual sau la nivel de companie, încearcă să cântărești tot ce arunci. S-ar putea ca rezultatele să te sperie și să te motiveze să acționezi prin schimbarea comportamentului.

 

2.2. Acțiuni pentru reducerea consumului de energie

Izolează-ți locuința sau clădirea

Încălzirea spațiilor este cea mai mare cheltuială din sectorul privat. În fiecare an, companiile din țară consumă în jur de 55,000 GWh de energie electrică sau aproximativ 28 milioane de tone de CO2. Astfel, izolarea spațiilor este probabil cea mai eficientă modalitate de a reduce factura de energie. În viața de zi cu zi tot ce trebuie să faci este să nu deschizi ușile sau ferestrele atunci când aerul condiționat sau încălzirea este pornită, iar pe timpul nopții încearcă să nu deschizi geamurile pentru a evita pierderea de căldură.

Acțiuni pentru reducerea consumului de energie

Realizează acțiuni eficiente din punct de vedere energetic și anti deșeuri

O altă modalitate prin care poți fi sustenabil este să adopți gesturi „eco”. Spre exemplu, stinge lumina de fiecare dată când ieși dintr-o cameră (sau nu o folosi deloc atunci când beneficiezi de lumină naturală), adaptează temperatura ambiantă din casă (valabil atât pentru răcire, cât și pentru încălzire) la temperatura exterioară, oprește computerul sau televizorul atunci când nu le folosești și scoate din priză electrocasnicele care nu necesită alimentare continuă cu energie electrică atunci când pleci de acasă. Iar dacă ți se pare ușor complicat să adopți gesturi „eco”, atunci orientează-te către electrocasnice, electronice și alte dispozitive smart a căror funcționare să o poți controla din aplicația mobilă dedicată.

 

Învață să utilizezi corect instrumentele digitale

În ceea ce privește economiile de energie, nu ne gândim prea mult la instrumentele digitale. Cu toate acestea, există o serie de bune practici pe care le poți adopta, astfel încât să îți utilizezi computerul sau laptopul în mod corespunzător. Spre exemplu, creează-ți o semnătură cât mai simplă, fără imagini (prea mari) pentru că este o practică inutilă și supraîncarcă e-mailurile. Dacă ai ști că fiecare e-mail poate emite până la 50 de grame de CO2 atunci când adaugi atașamente mari, ai mai face acest lucru? Iar pentru a fi mai preciși, gândește-te la faptul că 50 de grame de CO2 sunt echivalente cu un kilometru făcut cu mașina.

 

2.3. Acțiuni pentru alegerea unor moduri ecologice de consum și transport

Alege alimente vegetariene sau ecologice

Spre exemplu, pentru pauza de prânz poți lua în considerare adoptarea unei diete ecologice. Începe prin a-ți rezerva cel puțin o zi pe săptămână pentru un prânz vegetarian (sau vegan) sau bio, acesta fiind un început excelent pentru reducerea amprentei pe care o ai asupra mediului. În timp, este posibil ca acest obicei săptămânal să devină unul zilnic și, astfel, să devii din ce în ce mai sustenabil. Doar gândește-te la faptul că un kilogram de carne este echivalentul a 15 kg până la 40 kg de CO2 și că fiecare dintre noi consumă, în medie, 70-80 kg de carne pe an. În schimb, alimente precum lintea sau orezul reprezintă doar 1-3 kg de CO2. De asemenea, alege să cumperi produse de la producătorii locali și, astfel, oferi sprijin agriculturii ecologice.

Acțiuni pentru reducerea consumului de energie

Folosește modalitățile de mobilitate alternativă

Ciclism, biciclete, trotinete și mașini electrice, scutere, mersul pe jos și transportul în comun sunt doar câteva dintre metodele alternative de mobilitate care pot înlocui cu succes mașina personală, o sursă importantă de emisii de CO2. Pentru ca obiectivul să fie complet, încearcă să îți convingi și apropiații să le adopte.

Sustenabilitatea și, implicit, să fii sustenabil și să îți creezi o viață sustenabilă este cât se poate de simplu dacă îți bazez acțiunile pe un set precis de reguli, gândindu-te în același timp la cei din jurul tău și la viitorul pe care îl vor avea generațiile viitoare. Este cel mai potrivit moment pentru a pune în aplicare măcar câteva din acțiunile prezentate în cadrul acestui articol, astfel încât să putem repara din ceea ce am stricat până în prezent. Începe de astăzi să fii responsabil cu tine și cu mediul înconjurător și vei avea numai de câștigat.

 

Sursă foto: freepik.com

Surse info:

https://www.becas-santander.com/en/blog/what-is-sustainability.html

https://www.investopedia.com/terms/s/sustainability.asp

https://ecovillage.org/impact

https://www.environmentalscience.org/sustainability

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *