Ambalaje

Tipuri de ambalaje alimentare horeca – Produse necesare în orice afacere din industria ospitalității

Ambalaje alimentare horeca cover

Odată cu avansarea tehnologiei, antreprenorii și managerii companiilor care furnizează servicii alimentare, dar și persoanele cu responsabilități de achiziții din cadrul lor, au posibilitatea să aleagă dintr-o gamă variată de produse. Însă, care sunt tipurile cele mai potrivite pentru specificul fiecărei firme în parte în contextul actual? 

Prin „contextul actual”, se dorește să se sublinieze importanța existenței unor produse prietenoase cu mediul. Autorii Bartlomiej Gladysz, Aleksander Bucsacki și Cecilia Haskins, în lucrarea „Lean Management Approach to Reduce Waste in HoReCa Food” Services”, au prezentat o informație interesantă, potrivit căreia „o pondere semnificativă a deșeurilor alimentare provine din domeniul serviciilor alimentare și industria HoReCa (hoteluri, restaurante, catering)”. 

Articolul conține soluții optime de ambalare, dintre care antreprenorii, managerii și persoanele cu responsabilități de achiziții pot să selecteze cele mai potrivite opțiuni pentru specificul afacerii lor, astfel încât să ajute mediul, să dezvolte o imagine favorabilă în mintea clienților, dar și să le ofere produse într-o condiție foarte bună.

1. Tipuri de ambalaje alimentare horeca: exemple, caracteristici și avantaje

În lucrarea intitulată Food Packaging: A Comprehensive Review and Future Trends”, autorii Jia-Wei Han, Luis Ruiz-Garcia, Jian-Ping Qian și Xin-Ting Yang prezintă o informație extrem de importantă, de interes general în secolul nostru, mai exact: „inovațiile în sistemele de ambalare a alimentelor vor ajuta la satisfacerea nevoilor în evoluție ale pieței, cum ar fi preferința consumatorilor pentru produse alimentare „sănătoase” și de înaltă calitate și reducerea impactului negativ al ambalajelor alimentare asupra mediului”. În urma acestei idei, se poate concluziona faptul că anumite tipuri de ambalare a alimentelor, existente în clipa de față, prezintă o serie de avantaje pentru consumatori.

Așadar, ambalarea alimentelor este un proces extrem de important din următoarele motive:

 • Pentru a proteja conținutul de contaminare, instabilitate termică și deteriorare;
 • Pentru a determina dimensiunea porților.

Nevoile de ambalare pentru felurile de mâncăruri și băuturi diferă. De aceea, este fundamental ca orice firmă din această industrie care se respectă să dețină mai multe tipuri de ambalare, pentru a satisface nevoile clienților, dar și pentru a crea o imagine favorabilă în mintea consumatorilor. În acest context, tipurile de ambalare necesare sunt următoarele produse de unică folosință:

 • Sacoșe și pungi;
 • Cutii;
 • Caserole;
 • Boluri;
 • Pahare.

În mod ideal, toți managerii din industria horeca, mai precis a hotelurilor, restaurantelor, firmelor de catering, dar și a altor companii din industria ospitalității, trebuie să aibă la baza deciziei de achiziție a produselor enumerate anterior câteva caracteristici esențiale, mai exact: 

 • Utilitatea;
 • Gradul de rezistență;
 • Materialele din care sunt fabricate.

Pe de altă parte, tipul de ambalare al alimentelor trebuie selectat în funcție de oferta de mâncare și băuturi existente în prezent. Cu alte cuvinte, produsele trebuie alese astfel încât să se potrivească cu conținutul meniului din punct de vedere al stilului, dar și al funcționalității. 

Desigur, și aspectul ambalajelor este foarte important. În fond, prima impresie a clienților care comandă telefonic, online sau care doresc să ridice comanda la pachet direct de la fața locului este formată în funcție de modul în care arată sacoșa și/sau punga, cutia, caserola, bolul ori paharul. Din acest motiv, este foarte important să ai în vedere și produsele personalizate, diferite de cele ale competitorilor din acest domeniu de activitate, pentru a-ți face afacerea mult mai remarcată.

2. Tipuri de ambalaje horeca în funcție de specificul firmei

În calitate de antreprenor, manager sau persoană cu responsabilități de achiziții din cadrul horeca, este recomandat să iei în calcul varianta utilizării unor ambalaje sustenabile sau „verzi”, fabricate din materiale biodegradabile, extracte de plante și nanomateriale. Motivul este evident: deoarece astfel vei contribui în mod considerabil la reducerea impactului asupra mediului.

Din dorința de a aprofunda această temă de discuție de interes general, în continuare vor fi descrise tipurile de ambalaje enumerate anterior, detaliate avantajele lor și explicate motivele pentru care trebuie să se afle în orice firmă din industria horeca.

2.1. Tipuri de ambalaje alimentare pentru catering

Acum, mai mult ca oricând, există o mulțime de opțiuni dintre care poți alege cele mai potrivite pentru firma de catering pe care o deții sau la care ai responsabilități de achiziții. Însă, cât de multe produse cunoști și cât de bine știi caracteristicile lor? Pentru a elimina orice nedumerire existentă pe acest topic, dar și orice confuzie, în rândurile care urmează vor fi expuse toate informațiile de care ai nevoie. Astfel, se va clarifica orice aspect pe acest subiect.

Sacoșe și pungi

Aceste accesorii sunt utile pentru ambalarea și transportul mai multor feluri de produse alimentare. De obicei, sunt fabricate dintr-un material subțire, așa cum este plasticul și hârtia, pentru a preveni contactul alimentelor din interior cu mediul. În plus, anumite modele au și un mâner, pentru a fi mult mai ușor și comod de transportat sacoșa și/sau punga până la adresa dorită.

În zilele noastre, din dorința de a proteja, pe cât posibil, lumea în care trăim, din ce în ce mai mulți oameni de afaceri optează pentru diverse soluții care nu reprezintă un pericol pentru natură și care, în același timp, oferă posibilitatea dezvoltării unei nevoi actuale. Produsele spre care se optează trebuie să fie neapărat fabricate din materiale de calitate înaltă, cu un grad mare de rezistență și durabile pentru o perioadă mai mare de timp.

În oferta magazinului nostru vei găsi o gamă bogată de sacoșe din hârtie de înaltă calitate, cu modele simple și personalizate, cu sau fără mâner, pe mai multe dimensiuni, dintre care poți să alegi variantele cele mai bune pentru specificul afacerii pe care o deții. 

Avantajul acestor produse este următorul: în acest mod pot fi ambalate și transportate un număr mare de feluri de alimente, inclusiv produsele de patiserie, brutărie, fast food și multe altele. 

Cutii

Până în prezent, acest tip de ambalare este unul dintre cele mai comune, deoarece poate conține o mulțime de tipuri de alimente. Acestea pot fi fabricate atât din lemn, cât și din carton ori metal, în funcție de ceea ce se dorește să se introducă în interior. Astfel, sunt mult mai rezistente la deteriorare în comparație cu alte tipuri de ambalare a alimentelor. În mod obișnuit, sunt utilizate pentru tot felul de produse.

Magazinul nostru îți pune la dispoziție cutii pentru pizza de diferite dimensiuni, simple sau cu variate modele, dar și cutii de cartofi, cutii de burger și cutii de sandwich, toate din carton prietenos cu mediul, care pot fi transportate rapid și ușor. 

Caserole

Caserolele se numără printre cele mai bune soluții pentru a proteja conținutul de contaminare, instabilitate termică și deteriorare. Totodată, sunt, la fel ca restul formelor de ambalare menționate precedent, foarte utile în industria horeca, în special în firmele de catering. Acestea pot conține o diversitate impresionantă de mâncăruri, caracteristice meniurilor firmelor cu specificul respectiv.

La Evamar.ro poți să găsești caserole din aluminiu disponibile pe mai multe mărimi, cu unul sau mai multe compartimente, potrivite atât pentru meniurile complete furnizate de firmele de catering, cât și pentru preparatele care au nevoie doar de un singur ambalaj. De asemenea, caserolele din aluminiu sunt ușor de transportat, chiar și pe distanțe mai mari, datorită formei compacte și vor menține mâncărurile calde un timp mai îndelungat, asigurând, totodată, păstrarea preparatului într-o stare foarte bună. În plus, după ce realizezi o comandă, echipa noastră se va ocupa rapid de prelucrarea ei, astfel încât pachetul tău să ajungă într-un timp cât mai scurt la adresa dorită.

Boluri

O altă variantă utilă de ambalare în industria horeca, cu precădere în catering, sunt bolurile, cu capac, de supe, ciorbe și salate.

În oferta magazinului nostru există o mulțime de modele cu o calitate înaltă, dintre care ai posibilitatea să alegi cea mai convenabilă variantă pentru afacerea ta fie că este vorba despre cele simple sau imprimate, fie despre cele transparente sau opace.

Bineînțeles, aceste accesorii pot fi utilizate și de firmele din alte domenii de activitate, precum hotelurile, pensiunile, restaurantele, localurilor de tip bistro, cafenelele, pizzerii sau în alte locuri în care există posibilitatea de a comanda la pachet diferite feluri de mâncăruri sau de băuturi.

2.2. Tipuri de ambalaje alimentare restaurante, localuri de tip bistro și cafenele

În ultimii ani, având în vedere contextul epidemiologic, anumite tipuri de ambalaje pentru restaurante, localurile de tip bistro și cafenele au fost, și sunt în continuare, la mare căutare, datorită fluxului enorm de comenzi la domiciliu sau a dorinței clienților de a lua la pachet comanda. Cu toate că locurile de luat masa sau de servit băuturi sunt deschise, o mare parte dintre oameni preferă să ridice fizic comenzile sau să comande de acasă produsele pe care doresc să le consume, din motive de siguranță sau, pur și simplu, din comoditate.

În calitate de proprietar al unei astfel de companii sau al unui loc similar din acest domeniu, trebuie să știi că există mai multe tipuri de ambalaje potrivite pentru clienții care optează pentru aceste opțiuni de luat masa spre care merită să îți îndrepți atenția. 

În plus față de cele care au fost deja menționate în rândurile de mai sus, mai există câteva variante de tipuri de ambalare și transportare excelente, fabricate din materiale de calitate, rezistente și prietenoase cu mediul, pe care nu trebuie să le neglijezi.

În mod ideal, proprietarii de restaurante, localuri de tip bistro, cafenele, dar și alte firme care furnizează diferite produse de consum, trebuie să ia în considerare opțiunea de a achiziționa niște pungi de patiserie, deoarece au fost create special cu scopul de a ambala și transporta produse de patiserie, fast food, shaorma și altele sortimente de mâncare. De asemenea, indiferent dacă clienții achiziționează anumite produse din meniu direct din locație sau dacă le comandă telefonic sau online, ar trebuie să primească, alături de comandă, furculiță, cuțit sau lingură și pungi hârtie pentru tacâmuri, simple sau imprimate, astfel încât să beneficieze de un seviciu cât mai complex.

După cum a fost precizat în rândurile de mai sus, o mare parte dintre clienți încă preferă să se bucure de felurile de mâncare și băuturi preferate de la un restaurant, un local de tip bistro sau o cafenea din confortul propriei locuințe, deși spațiile respective sunt deschise și nu mai există limite de acces. La fel de comune sunt și situațiile următoare:

 • Clienții să comande produsele din meniu, iar mai apoi chiar ei să le ridice fizic de la fața locului;
 • Clienții să solicite mâncarea rămasă în farfurie la pachet.

În toate aceste cazuri, niște pahare de unică folosință, dar și niște cutii takeaway din carton sunt necesare pentru ca oamenii să se bucure de produse gustoase, într-o stare foarte bună, așa cum este normal, pentru a avea un nivel de satisfacție cât mai ridicat. Cutiile pot conține mai multe feluri de mâncare, de la shaorma, cartofi prăjiți, la cele cu specific chinezesc, iar paharele cafea, ceai, sucuri sau alte lichide delicioase. În plus, dacă dorești să evidențiezi aspectul deosebit al mâncării din interior, poți opta pentru o cutie din carton laminată cu capac transparent din plastic.

În cazul în care ai nevoie de informații suplimentare despre produsele evidențiate în acest articol sau despre alte accesorii din ofertă, atunci apelează cu încredere echipa de consultanță a magazinului nostru. Altfel spus, în calitate de client la Evamar.ro, vei beneficia de sfaturi utile în alegerea produselor, astfel încât să iei cele mai bune decizii pentru specificul afacerii tale. 

În concluzie, există mai multe tipuri de ambalaje alimentare pentru horeca, printre care se numără sacoșele/pungile, caserolele, bolurile și cutiile. În ceea ce privește selectarea lor, este recomandat ca, managerii din industria ospitalității, mai precis a hotelurilor, restaurantelor, firmelor de catering, dar și a altor afaceri din industria ospitalității, să aibă la baza deciziei de achiziție câteva caracteristici importante, mai precis utilitatea, gradul de rezistență și materialele din care sunt fabricate produsele enumerate anterior, pentru a face cele mai bune alegeri pentru specificul afacerii pe care o dețin.

 

Sursă foto: Pexels.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *