Ambalaje

Ambalajele pentru produsele alimentare – Buna prezentare a produselor comercializate

Ambalaje pentru produsele alimentare

În societatea modernă ambalajele pentru produsele alimentare sunt necesare și nimeni nu-și mai poate concepe existența fără ele. Uneori, aceste produse nu sunt colectate și reciclate, ajungând să polueze mediul înconjurător și să atenteze chiar la viața oamenilor. Din păcate, ambalajele nu pot lipsi de pe piață, pentru că protejează optim alimentele și asigură o bună prezentare a produselor comercializate. Totuși, ele pot fi înlocuite cu articole reciclabile, biodegradabile, care pot face diferența și pot păstra intactă natura.

În articolul de mai jos vei descoperi ce sunt ambalajele, care sunt funcțiile lor, ce informații sunt scrise pe ele și care sunt normele cu privire la folosire. De asemenea, vei afla care sunt tipurile de ambalaje existente pe piață și de ce aspecte să ții cont în alegerea lor.

1. Ce sunt ambalajele pentru produsele alimentare

Ambalajul este un material care are rolul de a proteja perfect un produs alimentar, în scopul manipulării, transportului, depozitării și vânzării sale în condiții optime. Specialiștii au observat că foarte multe persoane pun accent pe felul cum arată un ambalaj înainte de a cumpăra produsul de care au nevoie, prima impresie având un rol esențial în decizia lor. Acest lucru a dus la o grijă sporită a fabricanților de ambalaje vis-a-vis de acest aspect.

1.1. Funcțiile ambalajului pentru produsele alimentare

Ambalajul are următoarele funcții principale:

  • să protejeze, împiedicând distrugerea fizică a produsului din interior în timpul transportului, depozitării sau vânzării sale;
  • adaugă valoare, promovează produsul și contribuie la intensificarea vânzării sale;
  • furnizează informații despre produs și companie, despre utilizarea, manipularea și depozitarea produsului din interiorul ambalajului;
  • are funcția de securitate (se evită desigilarea și contrafacerea produsului);
  • oferă comoditate utilizatorului în legătură cu modul de deschidere și reînchidere.

1.2. Ce informații cuprinde ambalajul pentru produsele alimentare

ambalaje pentru produsele alimentare

Atunci când un cumpărător vrea un anumit produs se uită foarte mult și la ambalajul lui. Pe ambalaj sunt înscrise diferite lucruri importante:

  • denumirea;
  • marca;
  • lista cu ingrediente;
  • valoarea nutritivă;
  • valoarea energetică;
  • cantitatea netă;
  • termenul de valabilitate;
  • termenul de garanție;
  • condițiile pentru depozitare;
  • condițiile de folosire;
  • denumirea comercială și sediul producătorului;
  • locul de origine al alimentului;
  • codul de bare;
  • instrucțiuni de utilizare;
  • diferite desene specifice, texte de publicitate, sigla producătorului.

Produsele ecologice au diferite însemne speciale: eticheta ecologică a Uniunii Europene (verde), sigla națională ae și sigla comunitară.

1.3. Normele cu privire la ambalajele pentru produsele alimentare

ambalaje biodegradabile

Ambalajele folosite în domeniul alimentar trebuie să aibă aviz sanitar. Materialele folosite la confecționarea lor trebuie să aibă un grad ridicat de stabilitate fizico-chimică, să nu permită cedarea în mediile de extracţie, care reproduc condiţiile de exploatare, a substanţelor străine peste limitele admise prin avize ale Ministerului Sănătăţii, să nu influențeze cumva caracteristicile organoleptice, fizico-chimice sau valoarea nutritivă a produsului alimentar ambalat, să nu fie toxice și să protejeze eficient.

Avizul Ministerului Sănătății va fi important și legat de cernelurile și coloranții folosiți la imprimarea și colorarea materialelor de ambalaj. O altă regulă se referă la faptul că produsul nu poate intra în contact cu partea imprimată a ambalajului.

Alte norme ce trebuie să fie cunoscute în legătură cu ambalajele pentru produsele alimentare sunt:

  • pentru ambalarea produselor alimentare perisabile se pot folosi hârtii pergaminate, metalizate, cromo și cretate, parafinate, înnobilată cu polietilenă, celofan;
  • tipurile de carton ce se pot folosi pentru ambalarea produselor alimentare sunt: mucava, carton duplex, triplex, cromo, ondulat, cu sau fără folie de aluminiu;
  • hârtia provenită din deșeuri nu poate fi utilizată;
  • pentru acoperirea brânzeturilor se acceptă ceara naturală și ceara sintetică;
  • tipurile de plastic folosite pentru ambalaje au nevoie de avizul Ministerului Sănătății;
  • în sectorul alimentar se mai pot folosi și următoarele tipuri de cauciucuri: PT&A, siliconic, metil butadien-stirenic cu 20 % acrilonitril, sintetic indigen tip butadien-acrilonitrilic carboxilat sau poliizoprenic – CAROM IR-2200 etc.

1.4. Criterii de alegere a ambalajelor pentru produsele alimentare

Alegerea ambalajului potrivit pentru produsele alimentare ce urmează să fie comercializate se va face ținând cont de modul de construcție, de materialul folosit, de formă și dimensiuni. Astfel, producătorul trebuie să se gândească dacă materialul poate fi delicat sau nu, dacă are nevoie de o greutate mică sau de una mai mare, dacă va rezista rigorilor de livrare. Designul contează într-o mare măsură, pentru că el atrage ochii și determină clienții să cumpere, așa că nu ar fi deloc rău să existe un simbol de recunoaștere trecând dincolo de simplitatea ambalajului. Este bine de avut în vedere și dacă se dorește ca ambalajul să mai poată fi utilizat și altă dată sau nu, dacă poate fi utilizat pentru scurt timp sau pentru un timp mai îndelungat.

2. Tipuri de ambalaje pentru produsele alimentare

ambalaje pentru produsele alimentare

Interacțiunea dintre alimente și ambalajele lor este crucială, mai ales dacă se are în vedere că acestea vor intra în contact la un moment dat și că acest lucru ar putea duce la afectarea calității, integrității și siguranței acestora. Păstrarea produsului ambalat este esențială, așa că materialele din care sunt fabricate ambalajele trebuie să aibă proprietăți corespunzătoare.

Clasificarea ambalajelor se poate face după mai multe criterii:

  • după natura materialului: hârtie, carton, sticlă, plastic, metal, material textil, lemn;
  • după tipul ambalajului: lăzi, cutii, borcane, sticle, flacoane, saci, coșuri, pungi, sacoșe, bidoane;
  • după sistemul de închidere: deschise, închise, etanșe;
  • după gradul de rigiditate al ambalajului: rigide, semirigide și suple;
  • după sistemul de confecționare: fixe, pliabile, demontabile;
  • după domeniul de utilizare: de transport, de prezentare, de desfacere etc.

2.1. Ambalaje din plastic pentru produsele alimentare

Materialele plastice sunt tot mai folosite pentru a comercializa diferite alimente. Totuși, puțini știu faptul că acestea nu sunt inerte și că molecule mai mici se transferă din ambalaj în alimente, modificând inclusiv gustul. Substanțele pot fi cancerigene, mutagene sau toxice, perturbatoare endocrine. Există cel puțin 148 de substanțe de acest fel. Un exemplu edificator este BPA (bisfenolul A) ce a fost folosit pe scară largă în industrie. S-a descoperit că are consecințe asupra sistemului endocrin al organismului uman, prin interacțiunea cu diverși receptori biologici, ceea ce va duce ulterior la pericole pentru sănătatea omului ce ajunge să consume produsele astfel ambalate. Ultimele studii au demonstrat că există o legătură între nivelurile de BPA și tumori chiar.

Astfel, materialele plastice folosite în sectorul alimentar trebuie avizate obligatoriu de Ministerul Sănătății. Dintre acestea pot amintite: polietilena, policlorura de vinil, polipropilena, polistirenul, poliamida, copolimeri (SAN, ABS, de clorură de vinil cu acetat de vinil, de clorură de vinil cu clorură de viniliden, etilen vinil acetat, etilenă-alcool vinilic), materiale complexe (PE/PA, PE/PET, PE/PP, PA/EVA), materiale pentru protecție anticorozivă, poliesteri și rășini poliesterice.

2.2. Ambalaje din sticlă pentru produsele alimentare

Sticla a fost folosită de multă vreme pentru ambalarea alimentelor, pentru că prezintă avantaje importante: este impermeabilă la gaze și la vapori, menține produsul proaspăt pentru o perioadă mai lungă de timp, nu afectează gustul sau aroma acestuia, cu ajutorul ei se pot steriliza excelent alimentele, permite cumpărătorul să vadă în interior produsul, este benefică pentru mediu și poate fi refolosită.

Sticla este acceptată ca ambalaj în orice situație, fiind privită ca un standard de calitate de către orice cumpărător. Printre tipurile de ambalaje de sticlă ce se folosesc foarte des se numără recipientele din sticlă de tip butelie pentru ambalarea sucurilor, laptelui, apei minerale, uleiului, băuturilor alcoolice etc. și borcanele pentru ambalarea produselor alimentare prin sterilizare, pentru iaurt, miere sau bomboane.

2.3. Ambalaje din metal pentru produsele alimentare

Metalul este un material versatil pentru realizarea ambalajelor, foarte utilizate în acest sens fiind aluminiul și oțelul. Următoarele proprietăți îl transformă în ambalajul perfect:

  • oferă o barieră excelentă la umiditate, aer, mirosuri, lumină şi microorganisme;
  • are flexibilitate bună;
  • este foarte rezistent și are un remarcabil potențial de gofrare;
  • are maleabilitate și formabilitate excelente;
  • este un material ideal pentru reciclare.

Printre ambalajele din metal cunoscute se numără:

  • folia de aluminiu ce se utilizează mai ales pentru ambalarea untului, ciocolatei, bomboanelor, biscuiților;
  • cutia de conservă pentru ambalarea produselor din carne, a ciupercilor, fasolii, fructelor, legumelor;
  • doza de aluminiu folosită pentru bere, sucuri, băuturi alcoolice;
  • tuburi deformabile pentru diferite creme (maioneză, muștar, paste condimentate);
  • butoiul pentru bere sau vin;
  • ambalaj de tip aerosol (spray) ce se utilizează pentru a ambala diferite substanțe aromatizante, cremele sau sosurile.

2.4. Ambalaje din hârtie și carton pentru produsele alimentare

ambalaje pentru produse alimentare

Hârtia și cartonul (FCM – food contact material) sunt cele mai populare ambalaje în prezent, imediat după materialele plastice. Sunt folosite, în principal, pentru ambalarea produselor uscate: zahăr, făină, orez, cereale, alimente congelate, ca ambalaje primare (în contact direct cu alimentul), ambalaje secundare și terțiare. Hârtia și cartonul sunt realizate din fibre naturale pe bază de celuloză. Pentru a se reduce deșeurile și pentru a sprijini sustenabilitatea se pot întrebuința și materiale fabricate din fibre reciclate. De multe ori, se extinde aria de aplicații ale ambalajelor din hârtie și carton prin ceruire, ceea ce le face ideale pentru alimente grase sau umede.

Printre ambalajele confecționate din aceste materiale se numără hârtia kraft, hârtia albită, pergamentul, hârtia cerată sau parafinată, pungile de hârtie (pentru produsele de panificație, fast-food-uri, făină, mălai, griș, pesmet), cutiile de carton (pizza, patiserie, tort, cereale), cutii din carton cașerat cu folie de polietilenă asociat cu folie de aluminiu și lăzile de carton pentru transportarea legumelor, fructelor, zarzavaturilor.

3. Tipuri de ambalaje pentru produsele alimentare, de care are nevoie un restaurant/ firma de catering

boluri de unica folosinta

Pentru patronii de restaurante sau de firme de catering se impune alegerea unor ambalaje pentru produsele alimentare corespunzătoare, care să-i ajute să mențină mâncarea proaspătă sau caldă pentru o perioadă cât mai lungă, dar și pentru a rezista optim la transportul către domiciliul clienților. Produsele alimentare necesită anumite ambalaje specifice, așa că alegerea lor trebuie să se facă după ce s-au luat anumite măsuri. Este important ca aceste ambalaje să nu fie toxice pentru oameni și să se degradeze ușor pentru a nu constitui un pericol pentru mediul înconjurător.

Printre tipurile de ambalaje în care se merită să se investească, în funcție de tipul de afacere, se numără:

  • sacoșe și pungi din hârtie pentru a transporta excelent numeroasele tipuri de mâncare dorite de clienți (hârtia este excelentă, nu miroase neplăcut și se descompune);
  • caserolele de unică folosință pot fi utilizate de către client pentru a mânca direct din ele sau pentru a transporta ușor hrana la serviciu;
  • boluri de unică folosință, ideale pentru supe și ciorbe;
  • paharele din carton rezistent sunt indicate pentru sucuri, cafea, băuturi alcoolice, înghețată;
  • ambalajele biodegradabile sunt tot mai căutate de firmele care vor să lupte cu adevărat împotriva efectelor poluării;
  • cutii pentru păstrarea în bune condiții a torturilor și prăjiturilor (forma și dimensiunile sunt esențiale);
  • folii cu bule (simplifică sensibil operațiunea de transport);
  • tăvițele termosudabile (este indicat să se cumpere și un aparat special de sigilat caserolele);
  • caserole cu capac rabatabil (foarte practice, pentru că pot fi închise și deschise după bunul plac al clientului, dar și pentru că pot păstra restul de mâncare ce poate fi consumat mai târziu, fără să mai fie nevoie de un nou recipient).

În concluzie, este important să se cunoască tipurile de ambalaje existente pe piață pentru a ști exact ce alegere trebuie făcută în vederea învelirii corespunzătoare a produsului. Cel mai bun ambalaj trebuie să fie ales în funcție de proprietățile produsului ce urmează să fie introdus în el, de condițiile existente pentru transportarea, manipularea și depozitarea lui, de metoda de ambalare, dar și de tipul și funcțiile ambalajelor sau de valoarea lor economică.

Surse foto:

ro.pinterest.com

evamar.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *