Numărul afacerilor din domeniul HoReCa este în creștere din mai multe motive, printre care existența cererii în rândul clienților, dar și al soluțiilor inovatoare pe care firmele le au la dispoziție și cu care își transformă business-urile într-unele foarte atrăgătoare din punct de vedere vizual și al calității produselor pentru consumatori. Acesta este cazul firmelor care activează în domeniul producției de dulciuri, precum cofetăriile și patiseriile.
Dacă plănuiești să deschizi o societate în care să produci și să vinzi produse dulci, precum o patiserie, probabil că te întrebi ce ar trebui să faci pentru ca aceasta să devină vizibilă pe o piață unde concurența este destul de mare. Totul începe cu un plan de afaceri bine pus la punct în care să identifici elementele care îți pot diferenția business-ul de cele cu care va fi în competiție directă, dar și indirectă.
Mai jos, vei afla cum poți realiza un plan de afaceri pentru o patiserie pentru care dorești să creezi un brand care să fie atrăgător și ușor de recunoscut de către clienți.
1. Plan de afaceri pentru patiserie – cele mai importante elemente ale unui astfel de business
Ideea de afacere cu o patiserie este una dintre cele mai frecvent întâlnite, astfel că un plan de afaceri bine gândit este esențial pentru succesul acesteia. Acesta trebuie să cuprindă mai multe elemente grupate pe categorii, astfel încât, atunci când te pregătești de deschiderea firmei, să știi exact ce ai de făcut.
Iată care sunt cele mai importante elemente pentru planul de afaceri al unei patiserii:
- partea juridică sau legală prin care trebuie să stabilești care este tipul de societate propice pentru afacerea ta;
- obținerea avizelor și autorizațiilor de funcționare necesare;
- detaliile care țin de spațiul de funcționare al patiseriei;
- stabilirea numărului minim de angajați de care vei avea nevoie pentru o funcționare corectă;
- stabilirea tipurilor de echipamente necesare pentru pregătirea produselor de patiserie ce vor fi puse la vânzare;
- amenajarea spațiului de producție și vânzare al patiseriei;
- partea de finanțare, dacă vei avea nevoie.
Pe lângă aceste elemente, un aspect important de care poți ține cont și care ar trebui să se regăsească în planul de afacere al unei patiserii este un studiu de piață referitor la:
- piața căreia i te adresezi și care trebuie stabilită în funcție de locul ales pentru deschiderea patiseriei;
- dacă sunt alte afaceri de tip patiserie-covrigărie în apropiere pentru a ști cum te raportezi la competiție.
În afara acestora, poți stabili și un model de business pentru patiserie pe care să-l corelezi cu planul de afacere și care ar trebui să cuprindă informații despre produsele pe care le vei vinde, care sunt cheltuielile legate de producție și cum poți optimiza costurile materiilor prime utilizate. De asemenea, felul în care vrei crea un brand poate fi inclus în acest model. Este important, să nu ignori partea de marketing și comunicare dacă îți dorești să te bucuri de un real succes cu noua ta afacere.
Odată trasat planul de afacere, poți începe cu înmatricularea firmei sub care va opera patiseria.
2. Afacerea de tip patiserie – acte și autorizații necesare
Patiseria face parte din aceeași nișă cu cofetăria și covrigăria și poate opera ca o afacere mică sau medie. În acest scop, societatea cu răspundere limitată este una dintre cele mai importante forme legale pe care le poți înmatricula. Pentru că dorești să creezi un brand din business-ul tău, unul dintre cele mai importante aspecte în acest scop este alegerea unui nume atrăgător.
Înmatricularea firmei a devenit destul de simplă din punct de vedere al duratei, care este de câteva zile) și al actelor necesare. Vei avea nevoie de:
- cererea standard de înmatriculare;
- cererea pentru rezervarea numelui comercial;
- documentul sau documentele care atestă sediul social al firmei;
- informații despre reprezentantul legal (administratorul firmei);
- actul constitutiv al societății care trebuie să conțină și codul sau codurile CAEN necesare deschiderii unei patiserii.
Iată care sunt codurile CAEN sub care poate opera o patiserie:
- 1071- Fabricarea pâinii; fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie;
- 1072- Fabricarea biscuiților și pișcoturilor; fabricarea prăjiturilor și a produselor conservate de patiserie;
- 4724- Comerț cu amănuntul al pâinii, produselor de patiserie și produselor zaharoase, în magazine specializate.
Odată firma înființată poți demara procedura de dotare și echipare a spațiului de producție în vederea obținerii autorizațiilor necesare pentru deschiderea patiseriei.
În ceea ce privește avizele și autorizațiile pentru o afacere de tip patiserie, vei avea nevoie de următoarele:
- avizul de funcționare de la primărie;
- autorizațiile sanitară și sanitar-veterinară;
- autorizația de mediu;
- autorizația ISU pentru prevenirea și stingerea incendiilor;
- autorizația de protecție și securitate în muncă.
Deși nu este nevoie ca acestea să se regăsească în planul de afacere al patiseriei, ceea ce poți include în el este durata medie de obținere, astfel încât să știi cum planifici deschiderea în funcție de ele. Această perioadă poate fi între 2 luni și 2 luni și jumătate.
După îndeplinirea tuturor formalităților legale, poți începe amenajarea patiseriei pentru a o transforma într-un spațiu cald și primitor pentru clienți, acesta fiind primul pas în crearea propriului brand.
3. Afacerea cu patiserie: cum creezi un brand din firma ta
Deschiderea unei patiserii se aseamănă destul mult cu cea a unei cafenele din punct de vedere al brandingului. Ce trebuie înțeles în acest scop este că poate dura până când vei obține recunoașterea la scară mai largă a afacerii tale, iar până atunci o poți personaliza în așa fel încât să atragi și să reții clienții.
Planul de afacere al patiseriei din punct de vedere al elementelor de branding poate fi destul de complex, însă este bine să reții că cele mai importante în acest sens sunt elementele vizuale care o vor deosebi de competiție, dar mai ales numărul, tipul și calitatea produselor pe care le vei pune la vânzare.
O afacere de tip cofetărie-patiserie se poate distinge prin elemente precum:
- spații generoase de preparare a produselor;
- un spațiu de vânzare cu posibilitatea de servire a produselor direct la locație, însă în acest scop trebuie să alegi un loc suficient de mare, precum și cu vad;
- dotarea spațiului de vânzare cu vitrine generoase pentru a pune în valoare preparatele;
- un logo sau un motto care să fie ținut minte ușor.
De ce ar trebui să fie spațiul de preparare a produselor generos? Deoarece dacă vrei să creezi un brand din afacerea ta de tip patiserie, vei avea nevoie de echipamente speciale pentru a crea preparate deosebite.
3.1. Deschiderea unei patiserii – echipamente necesare pentru a realiza produse delicioase
Unul dintre elementele importante ale unei patiserii și ale planului său de afacere este dotarea spațiului de lucru cu echipamentele necesare. Iată de ce ar trebui să ții cont din acest punct de vedere:
- alegerea unor echipamente care să aibă un raport calitate-preț bun, astfel că acestea trebuie să fie fiabile pentru utilizare îndelungată;
- echipamentele trebuie să fie moderne și cât mai ușor și intuitiv de utilizat;
- este recomandată achiziționarea de aparatură nouă deoarece aceasta este o metodă bună de a economisi bani la deschiderea patiseriei;
- pe lângă echipamente, vei avea nevoie și de alte ustensile menite să ușureze munca personalului.
Printre echipamentele esențiale într-o afacere de tip patiserie trebuie să se regăsească:
- unul sau mai multe mixere planetare și un malaxor pentru aluat;
- mașini de făcut foitaj;
- un dospitor;
- frigidere profesionale pentru păstrarea aluatului;
- cuptoare speciale pentru patiserie, acestea fiind de obicei electrice și având funcție de umidificare.
De asemenea, nu trebuie uitat nici de vitrinele reci și calde de prezentare a produselor. Opțional, un espressor de calitate pentru a servi clienții cu o cafea bună poate fi o idee nemaipomenită și un factor diferențiator în spațiul de vânzare.
În afara echipamentelor, nu trebuie să uiți nici să îți formezi o echipă de oameni talentați care să te ajute să creezi identitatea brandului tău.
Ideea de afacere cu o patiserie este foarte des întâlnită în România, astfel că atunci când vrei să o transformi într-un brand, amenajarea spațiului de vânzare poate fi unul dintre elementele esențiale care vor contribui la succesul acesteia.
3.2. Amenajarea unei patiserii – elemente vizuale care creează imaginea unui brand
Amenajarea spațiului patiseriei trebuie să se regăsească și ea în planul de afacere, iar acest aspect poate fi trecut la capitolul markețing sau promovare a afacerii.
Iată și care sunt elementele vizuale care contribuie la oferirea unei identități unei afaceri de tip patiserie:
- un logo sugestiv cu sau fără un motto (acestea pot fi înregistrate ca mărci pentru a obține protecție în privința utilizării lor de către terți);
- culori specifice business-ului tău care să se regăsească în spațiul de vânzare, precum și pe ambalajele folosite;
- o tematică pentru locație, care să fie reprezentată prin paleta de culori aleasă pentru finisaje, piese de mobilier și decorațiuni;
- organizarea eficientă a spațiului disponibil, astfel încât să se creeze un mediu primitor pentru clienți, în care să se poată și relaxa;
- o vitrină mare în care produsele să fie așezate în mod ingenios pentru a atrage privirile trecătorilor pe care urmărești să îi transformi în clienți.
În același timp, este recomandat să ții cont de faptul că amenajarea spațiului patiseriei trebuie să fie realizată în așa fel încât să atragă clienți din mai multe categorii de vârstă.
Unul dintre elementele care par mai puțin importante sunt ambalajele produselor, astfel că de multe ori competitorii le subestimează. Astfel, pungile de patiserie, sacoșele de hârtie în care pot fi preluate produsele și care pot fi imprimate cu logo-ul, motto-ul sau doar culorile firmei sunt una dintre cele mai bune și simple metode de a-i face reclamă care poate ajunge destul de departe purtată de cumpărători.
Tot din punct de vedere al ambalajelor, mai poți avea în vedere și șervețelele personalizabile pe care le poți pune la dispoziția clienților direct în patiserie. Din aceeași categorie, mai poți opta și pentru:
- alegerea unor ambalaje de unică folosință, mai ales pentru servirea clienților care doresc produse to go, dar și la locație;
- alegerea unor ambalaje de patiserie realizate din carton sau alte materiale reciclabile;
- utilizarea unor caserole biodegradabile pentru păstrarea prăjiturilor sau altor produse care trebuie transportate în condiții bune;
- adăugarea în portofoliu și a paharelor pentru servirea cafelei, dacă iei în considerare această variantă.
Acum există o mulțime de variante de ambalaje biodegradabile de unică folosință cu ajutorul cărora să ajuți și natura, astfel încât să asiguri sustenabilitatea afacerii tale. În același timp, trebuie să te gândești și la normele de protecție a muncii, astfel că patiserii trebuie să fie dotați cu mănuși și bonete pentru a asigura manipularea corectă a materiilor prime, precum și a produselor finite.
Ce mai poți face din punct de vedere al brandingului? Te poți orienta și către sfera promovării digitale și a serviciilor, astfel încât:
- prezența în Social Media pentru promovare poate ajuta la crearea și întărirea prezenței pe piață a afacerii;
- fie poți lansa un site încă de la început sau după ce te-ai convins de succesul afacerii tale, fie poți opta pentru o aplicație pentru a face livrări.
Livrările la domiciliu sunt una dintre cele mai bune metode de a atrage și reține clienți noi, astfel că acest tip de componentă se poate afla încă de la început în planul de afacere al patiseriei. Și în acest caz ambalajele sunt cele mai bune ,,ambasadoare’’ de brand, mai ales că acum pot fi personalizate, ceea ce va întări ideea de brand. Mai mult, o modalitate elegantă sau ingenioasă de așezare a produselor în cutii speciale este o etichetă a felului în care firma își respectă clienții, adăugând o notă de rafinament.
În afara tuturor elementelor enumerate mai sus, cea mai bună modalitate de a crea un brand din patiseria ta sunt produsele pe care le pui pe piață. Acestea trebuie să fie realizate din ingrediente de cea mai bună calitate și să arate cât mai bine pentru a fi alese de clienți.
În concluzie, planul de afacere pentru deschiderea unei patiserii trebuie să cuprindă mai multe elemente, începând cu cele practice care vizează deschiderea business-ului și dotarea spațiului cu echipamentele necesare, precum și cu cele de promovare a firmei, prin intermediul unei identități vizuale puternice care să se bazeze pe o combinație de culori, un logo sau un motto care se pot regăsi atât în locația fizică, dar și pe ambalajele utilizate, și nu în ultimul rând în metodele de promovare utilizate pentru a o face cunoscută.
Sursa foto: Freepik.com