Românii sunt mari iubitori de dulciuri consumate la ocazii speciale (zile de naștere, botez, nuntă, petreceri corporate etc.) sau zi de zi, ca o răsplată a muncii depuse până atunci. În mod tradițional prăjiturile erau gătite acasă de fiecare persoană, însă, în prezent, foarte mulți nu au timpul necesar pentru a le pregăti, preferând să apeleze la serviciile cofetarilor pricepuți.
Cererea ridicată pentru aceste mărfuri determină ca înființarea unui astfel de business să reprezinte o oportunitate profitabilă, ce poate fi organizată cu o investiție accesibilă și care nu va duce lipsă de clienți. Totuși, succesul nu este întotdeauna garantat, fiind necesară trecerea printr-o procedură care să permită funcționarea legală a laboratorului de cofetărie și, mai mult decât atât, să atragă zilnic un număr mai mare de cumpărături.
Articolul următor se dorește a fi un mic ghid de folos celor care vor să obțină informații utile în vederea transformării pasiunii pentru dulciuri într-o afacere profitabilă. Astfel, se va putea descoperi ce pași trebuie parcurși pentru realizarea demersului birocratic anterior muncii efective cu privire la înființarea afacerii și la obținerea autorizațiilor necesare. De asemenea, se vor putea consulta idei de amenajare a unei afaceri de tip cofetărie și se vor obține sfaturi și recomandări practice pentru aprovizionarea corectă cu materii prime și consumabile.
1. Plan de afacere pentru cofetărie – informații utile
Planul de afaceri pentru o cofetărie este un instrument ce nu trebuie să lipsească, în special, dacă este vorba despre activitatea unui antreprenor începător, ce nu a avut contact cu lumea business-ului până acum. Acest document îndeplinește câteva roluri esențiale, cum ar fi cel de stabilire a unei strategii de afaceri viabile, ca ghid de acțiune în perioada ulterioară și ca instrument de obținere a finanțărilor necesare, fie de la instituțiile bancare, fie prin accesarea unor programe de sprijin a noilor antreprenori.
Demersul poate fi executat cu ușurință prin apelarea la firme de consultanță, ce pot oferi planuri gata făcute într-un mod profesionist sau se pot consulta sursele existente pe Internet, ce oferă sfaturi utile și viabile în acest sens.
1.1. Înființarea unei firme pentru o afacere de tip cofetărie
Legislația economică din România prevede ca fiind obligatorie înființarea unei forme juridice de organizare pentru activitățile de alimentație publică. Astfel, persoanele care doresc să scoată la vânzare prăjituri trebuie să urmeze demersul birocratic. Primul pas ce trebuie făcut este alegerea tipului de firmă ce va fi înființată, în funcție de împrejurări. Specialiștii recomandă ca alegerea să fie făcută dintre varianta persoanei fizice autorizate (PFA) și cea a societății cu răspundere limitată (SRL).
Ambele variante oferă anumite avantaje, dar există și câteva deosebiri notabile, cea mai importantă fiind necesitatea existenței unor studii de specialitate în cazul PFA-ului, ceea ce nu este valabil în cazul SRL-ului. Dacă viitorul antreprenor are studii în domeniu, trebuie să apeleze la prima variantă. Totuși, dacă această variantă nu există, atunci trebuie să apeleze la varianta SRL-ului.
Demersul de înființare a firmei nu este unul complicat, durează doar câteva zile și presupune o investiție minimă. Pentru a trece corect prin pașii necesari se poate apela la o firmă de consultanță, investiția în acest caz fiind redusă, sau se poate face cu efort propriu, în acest caz fiind necesare câteva vizite pe la instituțiile de reglementare ale statului român:
- Alegerea numelui firmei și consultarea Registrului Comerțului pentru a se controla disponibilitatea acestuia;
- Stabilirea activității principale și activităților secundare (este necesară trecerea codurilor CAEN potrivite, cel mai util fiind 1071 ce permite fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete, de patiserie);
- Stabilirea sediului social al firmei (acesta poate fi plasat la domiciliu, însă pentru laborator este obligatorie existența unui spațiu special amenajat);
- Redactarea actului constitutiv al firmei;
- Depunerea documentației la Registrul Comerțului.
1.2. Autorizațiile necesare pentru amenajarea unei cofetării
Desfacerea de produse destinate alimentației publice este o activitate ce presupune obținerea unei autorizații, având în vedere că trebuie să fie îndeplinite condiții stricte, care să garanteze siguranța consumatorilor. Aceste documente reprezintă o garanție a îndeplinirii tuturor condițiilor în ceea ce privește amenajarea corespunzătoare a laboratorului. Printre documentele ce trebuie să fie obținute se numără:
- Autorizația de la Direcția Sanitar – Veterinară se obține în urma efectuării unei inspecții din partea unui specialist DSV;
- Certificarea din partea Direcției de Sănătate Publică;
- Autorizație de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (acest document este necesar doar dacă spațiul de lucru are peste 200 de metri pătrați);
- Autorizația de funcționare de la primărie;
- Contracte cu firme de salubrizare și cu cele de utilități.
2. Idei de amenajare a unei afaceri de tip cofetărie
Amenajarea unei cofetării este o idee de afacere cu mulți susținători, unul dintre motive fiind posibilitatea dezvoltării a numeroase tipuri de cofetării ce atrag categorii diverse de consumatori. În funcție de cercetarea pieței ce surprinde cererea, antreprenorii pot decide ce fel de cofetărie vor organiza pentru a avea o vânzare suficientă în vederea obținerii unui profit important.
2.1. Afaceri tip cofetării – tipuri ce pot fi amenajate
Alegerea tipului de cofetărie potrivit trebuie să fie făcută în cunoștință de cauză în funcție de cererea clienților, de cunoștințele și priceperea antreprenorului și de trendurile de pe piață. Printre tipurile de cofetării ce pot fi organizate se numără:
- Cofetăria tradițională ce oferă rețete clasice de prăjituri presupune că cererea este constantă, dar concurența destul de puternică, ceea ce ar putea să afecteze, într-o mai mare sau mai mică măsură, vânzările efectuate. O recomandare utilă în acest caz este reprezentată de introducerea în ofertă a unor produse speciale, ce se diferențiază de cele obișnuite;
- Cofetăriile tematice sunt cele bazate pe anumite tipuri de bucătării, de exemplu cele franțuzești, italienești sau orientale (atrag numeroși clienți, dar necesită prezența unor cunoștințe detaliate în legătură cu anumite bucătării);
- Cofetăria vegană sau fără gluten răspunde cererii tot mai mari a clienților interesați de sănătatea lor. Tot mai mulți clienți sunt interesați de prăjiturile ce conțin o cantitate mai redusă de zahăr și de grăsimi, care nu au în componență produse de origine animală. Variantele fără gluten sunt destinate acelor persoane ce au cerințe alimentare speciale;
- Cofetăria cu produse organice (se bazează pe ingrediente de înaltă calitate și se adresează clienților foarte pretențioși);
- Cofetăria online este cea dedicată vânzărilor direct la domiciliul clienților, care nu mai necesită prezența unui spațiu de servire a produselor. Acest tip de cofetărie are nevoie de un serviciu de livrare, fie organizat prin efort propriu, fie prin apelarea la platformele ce există deja.
2.2. Dotările necesare pentru amenajarea unei cofetării
Amenajarea propriu-zisă a unei cofetării poate fi un demers relativ simplu, dacă este vorba despre un mic laborator cu producție limitată sau poate fi mai complexă, dacă producția este destinată vânzării pe scară largă pentru evenimente speciale, cum ar fi nunțile, botezurile, petrecerile corporate sau aniversările de tot felul.
Înainte de a alege dotările necesare trebuie să se obțină acces la un spațiu ce oferă condițiile propice de muncă. În ceea ce privește suprafața acestuia limita minimă ce permite desfășurarea fluxului de muncă în mod corespunzător este de aproximativ 40 de metri pătrați dacă este vorba doar despre laboratorul propriu-zis. În cazul în care se va organiza și un spațiu de servit la fața locului, suprafața trebuie să fie suficientă pentru amplasarea mobilierului necesar (mese, scaune, canapele etc.).
Amenajarea propriu-zisă a spațiului trebuie să țină cont de obligațiile prevăzute în legislația sanitar-veterinară și de sănătate publică, dar și de punerea la punct a unui flux de muncă eficient. Utilă în acest caz este consultarea unui specialist care cunoaște în detaliu modul de amenajare și de aranjare a tuturor utilităților pentru a se putea obține toate condițiile necesare servirii în siguranță și în mod eficient a prăjiturilor către clienți.
În ceea ce privește dotările ce trebuie să existe într-un plan de afaceri al unui laborator de cofetărie, acestea sunt specializate:
- Echipamentul de bază este reprezentat de cuptorul de patiserie și cofetărie ce trebuie să reușească să producă un număr apreciabil de feluri de prăjituri. Cuptoarele specializate au posibilitatea controlului precis al temperaturii și umidității și oferă posibilitatea producerii concomitente a mai multor feluri în același timp;
- Mixerele de bucătărie sunt utile pentru ușurarea muncii în ceea ce privește amestecarea aluatului și producerea cremelor și a glazurilor;
- Frigiderele și congelatoarele sunt necesare pentru păstrarea materiei prime și a produselor finite;
- Diverse mașini specializate (mașina de laminat aluat, mașina de umplut eclere, mașina de glazurat, mașina de turnat ciocolata, mașina de fiert la aburi);
- Masa de lucru;
- Unelte de coacere (tăvi și forme de copt etc.);
Ustensile (teluri, spatule, cupe pentru desert și înghețată, cuțite, boluri).
3. Sfaturi și recomandări practice pentru aprovizionarea unei afaceri de tip cofetărie cu materii prime și consumabile
Un element de care trebuie să se țină cont în organizarea unei cofetării de succes este aprovizionarea acesteia în mod corespunzător, atât în ceea ce privește materia primă, cât și în ceea ce privește acele obiecte de utilizare unică ce permit servirea clienților într-un mod corespunzător.
Materia primă trebuie să fie de calitate superioară, deoarece acest lucru se va vedea în gustul produselor finite. Printre recomandările specialiștilor în acest sens se numără:
- Găsirea unor furnizori de încredere cu privire la calitatea ingredientelor și la posibilitatea livrării cantităților necesare în mod regulat;
- Realizarea unei liste detaliate a materiilor prime necesare pentru o organizare superioară și comenzi eficiente (făină, zahăr, unt, ciocolată, lapte, ouă, fructe și condimente);
- Stabilirea unui plan de aprovizionare regulat în vederea asigurării că există întotdeauna materii prime necesare;
- Verificarea calității materiilor prime în mod permanent;
- Depozitarea materiilor prime în mod corespunzător, în așa fel încât calitatea acestora să rămână neschimbată.
Un trend în aprovizionarea cu materii prime este apelarea la produsele locale. Motivele ce stau în spatele acestei alegeri sunt legate de:
- dezvoltarea comunităților din apropierea locului în care își desfășoară activitatea cofetăria (în acest mod se poate crește numărul de clienți dintre salariații ce obțin venituri la companii din localitate);
- limitare a transporturilor de materii prime la distanțe mari (element care contribuie la încălzirea climatică și la poluarea atmosferei;
- asigurare a unei calități desăvârșite (micii producători sunt, de cele mai multe ori, mai atenți la astfel de elemente, comparativ cu marii producători).
Aceeași atenție trebuie să fie acordată și produselor de unică folosință, ce sunt utilizate pentru servirea clienților într-un spațiu special amenajat sau la domiciliul acestora. Printre exemplele care nu trebuie să lipsească dintr-un laborator de cofetărie de succes se numără:
- cutii pentru tort și prăjituri (acestea trebuie să fie realizate din materiale prietenoase, să protejeze prăjiturile și să fie personalizate cu denumirea și logo-ul cofetăriei);
- discuri girasole (produse din hârtie sau carton ce permit prezentarea produselor și transportarea acestora în siguranță);
- caserole diverse, pentru orice necesitate (caserole din aluminiu, caserole biodegradabile din trestie de zahăr, caserole din polistiren, takeaway, caserole pentru fructe, pentru ouă, caserole universale cu sigiliu etc.);
- boluri pentru servirea diverselor alimente, cum ar fi boluri pentru salată de unică folosință sau boluri de supă de unică folosință și de calitate înaltă.
În ceea ce privește aceste produse de unică folosință este necesară aplicarea unor practici de responsabilitate socială și ecologică, pentru că, în cazul în care nu sunt luate astfel de precauții, produsele de acest gen pot reprezenta elemente poluante. Pentru a fi responsabili proprietarii de cofetării trebuie să aleagă produse de unică folosință, biodegradabile, ce se transformă în mod natural în elemente nepoluante (caserole biodegradabile din trestie de zahăr, de exemplu) sau variantele ce pot fi reciclate cu ușurință (caserolele din aluminiu, de exemplu).
În concluzie, amenajarea unei afaceri de tip cofetărie reprezintă o bună oportunitate de transformare a pasiunii legate de prepararea prăjiturilor într-un business profitabil, care oferă șanse de dezvoltare a comunităților locale.
Sursa foto: unsplash.com