În lumea de astăzi, gestionarea deșeurilor a devenit o problemă din ce în ce mai importantă. Cu nivelurile în creștere de poluare și cu cantitățile din ce în ce mai mari de deșeuri produse, mai ales în zonele aglomerărilor urbane, dar chiar și în zonele mai puțin dens populate, este esențială găsirea și implementarea unor modalități durabile de gestionare a acestor ”sub-produse” ale civilizației umane și de protecție avansată a mediului înconjurător.
Una dintre soluțiile aflate atât la îndemâna antreprenorilor care activează în domenii din care pot rezulta deșeuri biodegradabile, cât și la îndemâna gospodăriilor de a face acest lucru este adoptarea procedeelor de compostare.
Simplu spus, compostarea este procesul de transformare a deșeurilor biodegradabile în sol bogat în nutrienți, care poate fi folosit pentru a susține apoi creșterea plantelor de cultură sau a celor decorative. Este o modalitate ușoară și eficientă de a reduce risipa și de a sprijini prezervarea mediului înconjurător.
Tocmai de aceea, în acest articol, vom explora beneficiile compostării și vom oferi câteva sfaturi practice pentru compostarea deșeurilor biodegradabile, menajere și vegetale la domiciliu sau chiar la sediile firmelor care produc astfel de deșeuri, în special în contextul eforturilor făcute la nivelul României pentru reducerea poluării. Indiferent dacă sunteți deja un compostator cu experiență sau abia aflați despre acest concept și mod de valorificare a deșeurilor biodegradabile, acest mic ghid vă va ajuta să începeți să aveți un impact pozitiv asupra mediului, producând în același timp un sol valoros, bogat în nutrienți pentru grădina prorpie sau pentru cei interesați în achiziția acestui produs.
1. Compostarea deșeurilor – definiția unui proces durabil de gestionare a poluării și a protejării mediului
Compostarea, din punctul de vedere al fenomenului fizico-biologic, este procesul de descompunere a deșeurilor biodegradabile și transformarea acestora, într-o anumită perioadă de timp, în sol sau humus bogat în nutrienți. Procesul biologic se realizează prin acțiunea microorganismelor din categoria bacteriilor și a ciupercilor care descompun deșeurile în particule mai mici. Aceste microorganisme au nevoie de oxigen și de umiditate adecvată pentru a supraviețui, motiv pentru care compostarea necesită realizarea unui echilibru corect al acestor elemente primare.
Fenomenul esențial de compostare a deșeurilor biodegradabile implică și un aport echilibrat de materiale bogate în carbon și azot, pe lângă o cantitate suficientă de apă și o aerare suficientă. Materialele bogate în carbon care pot intra în procesul de compostare includ deșeuri precum frunze, așchii de lemn, resturi vegetale dar și deșeuri biodegradabile provenite de la diverse ambalaje din hârtie sau din carton, și cu atât mai mult, ambalajele biodegradabile care pot fi folosite cu succes în domeniul HoReCa, de exemplu la ambalarea diverselor feluri de mâncare sau preparate culinare.
Pe de altă parte, materiile bogate în azot care pot intra și chiar pot favoriza procesul de compostare includ resturi de mâncare, iarbă tăiată, resturi vegetale provenite din toaletări pomicole sau ale diverșilor arbusți precum și zațul de cafea. Atunci când toate aceste resturi biodegradabile sunt combinate, ele creează, după un anumit timp, un mediu care susține creșterea microorganismelor care încep să descompună deșeurile.
Compostarea poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni, în funcție de temperatură, nivelul de umiditate și tipul de deșeuri care sunt introduse în procesul de compostare. Când procesul de compostare este complet, rezultatul final este compostul, o varietate de îngrășământ natural foarte asemănător solului de grădină, foarte bogat în nutrienți și care poate fi folosit cu succes pentru a susține și ameliora în mod semnificativ creșterea plantelor în culturi de grădină.
2. Compostarea deșeurilor biodegradabile – proces de transformare benefic cu impact pozitiv asupra mediului înconjurător
Compostarea deșeurilor biodegradabile are numeroase beneficii atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru economie, în general, mai ales pentru agenții economic care pot contribui mai mult la acest deziderat ecologic. Iată câteva dintre beneficiile importante pe care compostarea deșeurilor menajere și a celor biodegradabile le poate aduce:
- Reducerea generală a emisiilor de gaze cu efect de seră
Este deja cunoscut faptul că atunci când deșeurile organice provenite din resturi menajere sau din alte materiale biodegradabile sunt trimise la gropile de gunoi, împreună cu deșeuri de altă natură, acestea se descompun și eliberează în atmosferă metan, un gaz cu un puternic efect de seră care contribuie în mod semnificativ la schimbările climatice, respectiv la încălzirea globală. Alegerea compostării ca mijloc de management la deșeurilor menajere și a celor de altă natură, dar biodegradabile, poate reduce în mod semnificativ cantitatea de deșeuri organice ajunse la gropile de gunoi și, astfel se pot reduce, în mod global, emisiile de metan.
- Prezervarea resurselor naturale și sprijinirea unei agriculturi locale ecologice
Compostarea ajută la reducerea nevoii de îngrășăminte chimice pentru agricultură în general și pentru grădinărit, în mod particular, îngrășăminte care pot avea efecte negative asupra solului cultivat și, nu în ultimul rând, asupra alimentației și a sănătății populației. Prin producerea de compost bogat în nutrienți, care este apoi integrat în solul cultivat, compostarea susține creșterea plantelor sănătoase, care, la rândul lor, pot ajuta la susținerea ecosistemelor locale și a unei alimentații lipsite de pericole. Compostul este un adaos valoros la solul cultivat, care este folosit pentru a susține creșterea plantelor. Conține nutrienți esențiali, cum ar fi azotul, fosforul și potasiul, care pot ajuta la ameliorarea calității solurilor fermelor sau ale grădinilor de legume particulare.
- Economii importante de bani la managementul și la eliminarea deșeurilor
Compostarea este de un real ajutor la reducerea cantității generale de deșeuri trimise la gropile de gunoi, ceea ce poate economisi bani la costurile de eliminare a deșeurilor suportate de comunități. Astfel, eliminând din masa deșeurilor pe cele menajere și pe cele biodegradabile, dar și apelând la o strategie preventivă și inteligentă de aprovizionare cu consumabile, așa cum este de exemplu cazul apelării la ambalaje HoReCa ecologice pentru domeniile care implică alimentația publică și chiar la ambalaje biodegradabile, se pot reduce în mod semnificativ cantitățile de deșeuri pe care agenții economici trebuie să le managerieze, precum și costurile de eliminare a acestora.
3. Compostarea deșeurilor vegetale, menajere și organice în România – sfaturi și recomandări pentru compostarea la domicilu
Așa cum ați observat deja, compostarea este o modalitate excelentă de a reduce cantitatea de deșeuri care ajung la gropile de gunoi, reducând costurile cu eliminarea acestora și pericolele poluării mediului. Este bine de știut că procedura de compostare poate avea loc cu o gamă largă de resturi. Deșeurile biodegradabile, deșeurile menajere și deșeurile vegetale sunt unele dintre cele mai comune materiale care pot fi introduse în procesul de compostare.
Deșeurile biodegradabile includ articole precum resturi de alimente, diverse deșeuri din curte și produse din hârtie. Ambalajele biodegradabile (hârtie și carton), dar chiar și cele nereciclabile (șervețelele uzate la ștergerea materiilor organice, ambalaje folosite la livrarea mâncării, etc.) sunt o cale excelentă de a promova un management circular, complet ecologic, al deșeurilor provenite din această zonă economică tocmai pentru că se pretează foarte bine la compostare. Aceste materiale pot fi compostate folosind o varietate de metode, inclusiv compostarea în aer liber și compostarea în recipienți speciali. Cheia pentru compostarea cu succes a deșeurilor biodegradabile este să vă asigurați că există un echilibru adecvat de materiale bogate în carbon și azot, precum și umiditate și aerare suficiente.
Deșeurile menajere, cum ar fi zațul de cafea, cojile de ouă, cojile de legume și de fructe, și pliculețele de ceai, pot fi, de asemenea, compostate, alături de iarba tăiată, rumegușul, așchiile de lemn, scoarța de copac, frunze, gunoiul de grajd (provenit de la cai, vite sau porci), de diverse buruieni smulse, resturi vegetale de la gardurile vii sau de la toaletarea pomilor din livezi. Aceste materiale sunt bogate în azot și carbon și pot ajuta la accelerarea procesului de compostare. Mai ales, resturile de la prepararea sau consumul legumelor și al fructelor, cum ar fi cojile și cotoarele, sunt o bază excelentă pentru compostare. Aceste materii sunt bogate în azot și alți nutrienți esențiali și pot ajuta la crearea unui compost excelent, foarte bogat în substanțe hrănitoare și minerale valoroase pentru plante.
Când compostați deșeurile menajere și vegetale, este important să evitați adăugarea de resturi de carne, lactate și alte produse de origine animală (pește, oase, grăsimi, fecale ale animalelor de casă) deoarece acestea pot atrage dăunători și pot încetini procesul de compostare. De asemenea, este important să evitați adăugarea de materiale care sunt tratate cu substanțe chimice, cum ar fi hârtie lucioasă și plastic. La compostare trebuie să fie evitată, de asemenea, adăugarea de resturi vegetale provenite din culturi care au fost tratate cu pesticide sau insecticide chimice și orice specii de plante toxice sau otrăvitoare. De asemenea, se va evita adăugarea de resturi lemnoase provenite de la obiecte care au fost tratate chimic, lăcuite sau vopsite.
Compostarea deșeurilor biodegradabile, a deșeurilor menajere și a deșeurilor vegetale este o modalitate ușoară și eficientă de a reduce deșeurile și de a susține un mediu durabil. Urmând câteva instrucțiuni simple și folosind materialele potrivite, puteți crea un sol bogat în nutrienți care poate fi folosit pentru a susține creșterea plantelor.
Iată pașii de urmat pentru compostarea deșeurilor:
- Alegeți o metodă de compostare
Există mai multe metode de compostare, inclusiv:
– Compostarea în aer liber sau pasivă ori de tip grămadă liberă, care se realizează direct pe pământ și în cadrul unei gropi săpate. Materialele de compostare se așează în groapa sau șanțul săpate și se acoperă cu pământ. Această metodă nu solicită umezire suplimentară și nici manipulări ulterioare ale grămezii de compost. Durata compostării este de circa 5-6 luni, iar compostul produs este unul de calitate superioară.
– Compostarea în container este o metodă care nu ocupă spațiu foarte mare în teren, fiind indicată pentru gospodării sau agenți economici care nu dispun de terenuri libere foarte mari. Dezavantajul metodei constă în aceea că grămada de compost din container trebuie aerată periodic prin întoarcere în vederea asigurării oxigenului necesar procesului de fermentație.
- Colectați materiale compostabile adecvate
Colectați deșeurile biodegradabile, deșeurile menajere și deșeurile vegetale într-un recipient sau coș separat. Asigurați-vă că evitați adăugarea de resturi de carne, lactate și alte produse de origine animală, precum și materiale tratate cu substanțe chimice.
- Construiți sau cumpărați un container special de compost
Dacă compostați în aer liber, veți avea nevoie de un coș de compost pentru a ține la un loc materialele compostabile. Vă puteți construi propriul container de compost folosind materiale precum lemn sau sârmă sau puteți achiziționa unul prefabricat.
- Adăugați materiale în coșul de compost după o anumită ordine
Începeți prin adăugarea unui strat de materiale bogate în carbon, cum ar fi frunze sau așchii de lemn, în partea de jos a coșului. Compostarea în container trebuie să respecte o anumită dispunere a deșeurilor biodegradabile. Astfel, primul strat este alcătuit din paie sau ramuri vegetale ceva mai groase, care au rolul de a asigura aerarea și pătrunderea lichidelor către sol. Restul materiilor de compostat se adaugă în straturi de câte 10-15 cm, alternativ, în funcție de conținutul de azot sau de carbon al acestora. Resturile bogate în azot constituie un strat, apoi se pune un strat de resturi bogate în carbon și tot așa până la limita superioară a containerului. De menționat că după fiecare strat așezat trebuie realizată o udare cu un furtun cu apă. Containerul se acoperă și se lasă circa jumătate din perioada necesară de obținere a compostului (circa 5-9 luni) când se intervine pentru intoarcerea compostului din interior, operațiune necesară pentru un aport suplimentar de oxigen.
- Întreținerea recipientului de compost
Pentru a asigura un compost de succes, este important să menținem echilibrul corect de materiale bogate în carbon și azot, precum și umiditate și aerare suficiente. Întoarceți grămada de compost în mod regulat pentru a vă asigura că este bine aerisit și umed. Adăugați apă după cum este necesar pentru a menține un mediu umed, dar nu exagerați cu o cantitate prea mare de apă, deoarece puteți anula procesul de compostare.
- Recoltați și folosiți compostul
Când compostul este complet descompus, acesta va avea aspectul unui humus întunecat, sfărâmicios și va avea un miros dulce, de pământ proaspăt. Folosiți o furcă sau o lopată pentru a recolta compostul și apoi utilizați-l pentru a susține creșterea plantelor sau comercializați-l către fermierii interesați. Compostul este excelent pentru dezvoltarea viguroasă a rădăcinilor plantelor. De asemenea, compostul împiedică pierderea prea rapidă a nutrienților din sol în apa freatică și prin drenajul natural în timpul ploilor. Are și un rol de creștere a permeabilității solului de cultură, care devine astfel mai poros, permițând aerului oxigenat să ajungă la rădăcina plantelor în același timp cu păstrarea unui grad adecvat de umiditate necesar creșterii și dezvoltării acestora.
Producerea de compost poate fi și o afacere profitabilă, deoarece acest produs poate fi comercializat dacă întrunește condițiile necesare de aciditate, umiditate, conținut de azot și de carbon. Este demn de reținut că, chiar dacă are un rol excelent în creșterea culturilor, compostul nu este, totuși un fertilizant, dar poate fi folosit pentru a reduce cantitatea de fertilizanți folosiți în agricultură.
Compostarea este, deci, o modalitate ușoară și eficientă de a reduce cantitatea totală de deșeuri și de a susține un mediu înconjurător sănătos. Urmând acești pași simpli, puteți crea un compost bogat în nutrienți care poate fi folosit pentru a susține creșterea plantelor și pentru a reduce, în același timp, cantitatea de deșeuri trimise la gropile de gunoi.
Urmând pașii prezentați în acest articol, puteți începe să compostați deșeurile biodegradabile acasă sau la sediul companiei dumneavoastră. Indiferent dacă alegeți să compostați în aer liber sau în containere procesul este ușor și poate fi personalizat pentru a se potrivi nevoilor și spațiului dumneavoastră.
Sursa foto: Pixabay.com.