Ambalaje

Ambalaje de catering pentru mâncare – Accesorii utile pentru livrarea mâncării acasă sau la firmă

Ambalaje de catering - Evamar.ro

Serviciile de catering au luat amploare în ultima vreme, iar acest lucru a determinat mulți români să se gândească serios la deschiderea unei astfel de afaceri, ce s-a dovedit a fi extrem de profitabilă în plină pandemie. Clienții companiilor de catering sunt încântați de serviciile de catering ce presupun nu doar transportul diferitelor preparate culinare acasă sau la sediul firmei unde lucrează, ci mult mai multe lucruri, ce vor fi evidențiate în acest articol. Aceste servicii pot fi adaptate, sunt flexibile, oferă mâncarea necesară, iar, uneori, sunt responsabile de atmosfera creată, de realizarea unui decor potrivit, a unui program de divertisment (în funcție de opțiunile clientului).

În articolul de mai jos vei descoperi o definiție clară a cateringului, dar și avantajele acestui serviciu, vei ști când e nevoie de astfel de servicii, care sunt domeniile în care se poate utiliza, cum să alegi furnizorul potrivit. De asemenea, vei afla care sunt cele mai importante ambalaje ce sunt utilizate în activitatea de catering, care este rolul acestora și ce aspecte trebuie luate în considerare pentru a alege corespunzător tipului de afacere, precum și unele sfaturi utile pentru a deschide un astfel de business interesant.

1. Ce este cateringul și care sunt avantajele sale?

Cateringul este un serviciu care se referă la prepararea, furnizarea, prezentarea, servirea unor preparate culinare, pe baza unei comenzi personalizate, într-un timp stabilit de comun acord între client și furnizor. Preparatele culinare oferite sunt de tip gourmet, reci sau calde, dulci sau sărate, cu sau fără băuturi. Un serviciu de catering complet se referă și la debarasarea de după eveniment (doar dacă s-a stabilit acest lucru între client și furnizor) și chiar furnizarea unor piese de mobilier, a unor accesorii utile sau de personal specializat pentru servire / debarasare.

Cateringul este diferit de comanda la domiciliu, deoarece este flexibil și trebuie neapărat să se ridice la pretențiile clienților și la exigențele pieței, în privința calității preparatelor culinare, a modului lor de prezentare și a serviciilor complementare. Pentru a oferi servicii complete, firma de catering trebuie să pună la dispoziție preparate din bucătăria locală, dar și din cea internațională, chiar preparate de nișă (vegane, fără sare, fără gluten, speciale pentru anumite afecțiuni medicale etc.), să aibă bucătării moderne, bine dotate, bucătari cu multă experiență, servicii de logistică și trebuie să se muleze pe pretențiile oricărui client.

Printre avantajele apelării la un serviciu de catering se numără:

  • posibilitatea să se opteze pentru personalizarea meniului;
  • adaptarea rapidă la nevoile și cerințele clientului;
  • servicii complementare;
  • gradul de confort pentru clienți este mult mai mare;
  • firma de catering își dă tot interesul ca evenimentul să iasă pe măsura dorințelor, ceea ce înseamnă că toate așteptările invitaților vor fi satisfăcute.

1.1. Când este nevoie de servicii de catering?

Există diverse momente în care este nevoie de serviciile de catering, ca de exemplu:

  • ziua de naștere;
  • expoziții;
  • lansări;
  • întâlniri de afaceri;
  • conferințe;
  • evenimente corporate;
  • petreceri pentru copii;
  • nunți;
  • botezuri;
  • petrecere cu prietenii;
  • servirea mesei acasă sau la birou etc.

1.2. Domenii în care se utilizează servicii de catering

Serviciile de catering pot fi industriale, de transport și comerciale. Cateringul industrial este extrem de popular și cel mai des întâlnit, referindu-se la prepararea, porționarea, furnizarea și debarasarea de cantități mai mari de hrană, acestea fiind destinate, de regulă, spitalelor, școlilor, armatei, cantinelor etc. Cateringul de transport se referă la prepararea, porționarea, furnizarea și debarasarea de preparate alimentare pentru anumite domenii ale transportului (companii aeriene, nave de croazieră, transport feroviar). Cateringul comercial este și el foarte solicitat, dar serviciile sale sunt sofisticate și personalizate, în funcție de dorințele clienților.

În ceea ce privește cateringul comercial, se pot evidenția mai multe stiluri: specialități, evenimente, livrare, mobil. Furnizorul de catering de tip specialități este specializat pe un anumit tip de mâncare (de exemplu, tradițională, mexicană, chinezească, libaneză etc.) și își construiește reputația și clientela bazându-se pe diferite preparate sau doar pentru unul de nișă.

Furnizorul de catering pentru evenimente cuprinde majoritatea firmelor existente în țară, reușind cu succes să ofere servicii de calitate unei petreceri mai mici sau unui banchet cu 300-400 de invitați. Cateringul pentru evenimente este flexibil și mai creativ, clientul putând alege dintr-o mulțime de preparate alimentare, cu ajutorul unui consultant care îi va oferi toate recomandările necesare pentru a garanta succesul. Avantajele sale sunt numeroase:

  • oferă servicii complete;
  • ofertele sunt personalizate;
  • pune la dispoziție un consultant;
  • acoperă cele mai sofisticate cereri ale clienților;
  • personalul este specializat;
  • pune la dispoziție diferite tipuri de servire la un eveniment (platou pentru fiecare invitat, table d’hote, serviciu de tip rusesc, bufet suedez, cocktail party) etc.

În ce privește cateringul de tip livrare, acesta este apreciat în zona firmelor care comandă masa de prânz pentru angajații lor. Meniul nu este neapărat unul diversificat, mai degrabă fix, livrarea realizându-se rapid și ușor. Mâncarea este livrată cu ajutorul unor ambalaje de unică folosință, care asigură transportul fără probleme.

Cateringul mobil se referă la tonetele mobile (cum sunt cele de tip fast-food), ce pun la dispoziție sandvișuri sau preparate tradiționale, cel mai adesea fiind întâlnit cu prilejul desfășurării unor târguri, festivaluri, concerte etc. Produsele puse la dispoziție sunt de calitate superioară.

1.3. Alegerea furnizorului de catering potrivit

Concurența între companiile de catering a început să fie tot mai mare și în România, așa că acestea au început să-și dea interesul și să ofere servicii de calitate înaltă pentru a putea avea un profit frumos. Alegerea furnizorului de catering potrivit trebuie să se facă în funcție de îndeplinirea unor cerințe legate de:

  • feedback-ul oferit de alți clienți mulțumiți;
  • consultanță cu privire la meniu, varietatea preparatelor;
  • posibilitatea de a oferi servicii conexe;
  • posibilitatea de a pune la dispoziție personalul specializat în servire și debarasare;
  • vine cu alte avantaje pentru client din dorința de a-l loializa.

2. Cele mai importante ambalaje în activitatea de catering

O firmă de catering are nevoie, pentru a-și desfășura activitatea în bune condiții și pentru a livra preparatele alimentare, de ambalaje capabile să le pună în valoare. Ambalarea preparatelor culinare adecvată trebuie să le protejeze de contaminare, deteriorare și instabilitate termică și, în același timp, să ofere posibilitatea de a porționa alimentele. O firmă de catering trebuie să folosească diferite tipuri de ambalaje, satisfăcând nevoile specifice ale clienților și creând în mintea acestora o imagine favorabilă acestui business

Cele mai importante ambalaje în această activitate sunt:

  • sacoșele de hârtie și pungile, utile pentru transportarea diferitelor tipuri de preparate alimentare, cu forme simple sau complexe, personalizate sau nu, cu un grad de rezistență ridicat;
  • cutiile (de tip meniu, de pizza, pentru cartofi, burger, sandwich, takeaway) ce pot fi fabricate din diferite materiale robuste și rezistente la deteriorare, în funcție de alimentele ce se vor introduce în interior;
  • caserole de aluminiu, ideale pentru a proteja conținutul cel mai bine de contaminare, instabilitate termică, deteriorare (pot avea unul sau mai multe compartimente, sunt ușor de transportat chiar și pe distanțe foarte mari, menținând preparatul culinar cald);
  • boluri de unică folosință, cu sau fără capac, excelente pentru transportarea de supe, ciorbe, salate;
  • pahare și accesorii simple sau personalizate;
  • tacâmuri realizate din materiale biodegradabile, prietenoase cu mediul înconjurător etc.

2.1. Rolul ambalajelor în activitatea de catering

O firmă de catering trebuie neapărat să aibă în vedere acest aspect al afacerii, deoarece ambalajele au o importanță deosebită pentru furnizor și pentru clienți deopotrivă:

  • ele oferă preparate culinare proaspete și gustoase, prevenind alterarea;
  • livrează produsele către consumator într-o stare perfectă;
  • activează conducerea eficientă a afacerii;
  • pot fi reciclabile dacă sunt realizate din materiale corespunzătoare și refolosite pentru alte proiecte;
  • oferă o vizibilitate mai bună a afacerii, pentru că pot oferi diferite date despre aceasta etc.

2.2. Criterii de selecție a ambalajelor pentru catering

Alegerea ambalajelor potrivite pentru afacerea de catering poate fi destul de dificilă, dar sunt de folos sfaturile și recomandările specialiștilor, părerile altor clienți mulțumiți de produsele achiziționate, precum și unele aspecte de selecție, cum ar fi:

  • Dimensiunile, formele și modelele potrivite. În funcție de tipul de catering pe care-l desfășoară firma, dar și de dorința de personalizare a ambalajelor, pot fi alese anumite mărimi, forme clasice sau mai complexe, precum și modelele adecvate;
  • Materialul folosit. Cele biodegradabile sunt excelente pentru că dovedesc celor din jur grija firmei pentru salvarea mediului înconjurător și protejarea sănătății oamenilor. În plus, materialele de acest tip sunt realizate din diferite plante și se reciclează simplu și rapid, pe când plasticul este mai puțin preferat în ultima vreme, fiind un factor mare de poluare;
  • Rezistența la grăsime. Obligatoriu, ambalajele trebuie să aibă rezistență la diferite uleiuri, grăsimi sau alte lichide, astfel încât mâncarea să fie transportată fără probleme, fără să murdărească nimic în jur și fără ca protecția ei să sufere deteriorări care i-ar compromite integritatea;
  • Preparatele culinare introduse. Există diferite tipuri de ambalaje în funcție de tipurile de preparate pe care le livrează firma de catering. Astfel, în comerț, există cutii de tip menu, takeaway, pentru pizza, burger, sandwich, cartofi, prăjituri sau alte mâncăruri delicioase;
  • Tipul de eveniment. Pentru cateringul de evenimente este nevoie permanent de solicitarea aprobării clientului, care poate să aibă diferite cereri în funcție de dorințe și de necesități. Unii clienți vor să beneficieze de servicii complete de catering sau au nevoie de ambalaje personalizate, așa că firma trebuie să se muleze pe ceea ce i se cere;
  • Personalizarea ambalajelor. În comerț există ambalaje simple, fără inscripții sau imprimeuri, dar și unele mai complexe, care să ofere informații diferite despre firma care le folosește, pentru a o face mai vizibilă în fața clienților ei. Personalizarea presupune un serviciu în plus, așa că va costa ceva mai mult decât un ambalaj simplu;
  • Prețul. Cu cât este mai complex ambalajul, cu atât costurile vor fi mai mari, deoarece presupune o muncă și cheltuieli în plus din partea producătorului. În general, un ambalaj de calitate trebuie să ofere firmei de catering un material deosebit, rezistent, cu aspect frumos, așa că alegerea unui produs mai scump ar putea reprezenta diferența într-o afacere de succes.

3. Despre catering – sfaturi utile pentru deschiderea unei firme de catering

Înainte de a deschide o astfel de firmă, este util ca viitorul businessman să învețe tot ce trebuie să știe despre catering, astfel încât să nu fie luat prin surprindere de eventualele probleme. Este nevoie de un plan de afaceri bun, de inițiativă antreprenorială, de autorizațiile necesare, de angajarea unui personal adecvat. Locul potrivit pentru a înființa o astfel de firmă poate fi oricare, deoarece nu este nevoie de un vad bun comercial, nefiind o afacere de stradă.

Câteva sfaturi sunt necesare unul viitor proprietar de firmă de catering:

    • Pentru antreprenorii care dețin deja un restaurant, cateringul poate să însemne creșterea încasărilor și construirea unei reputații mult mai bune, acoperind un număr mai mare de clienți;
    • O persoană care adoră să gătească și se pricepe foarte bine la acest lucru și-ar putea deschide o firmă de catering pentru a oferi produsele sale evenimentelor mai mici, pentru început;
    • Această afacere trebuie să fie una legală, așa că va fi nevoie de autorizații, permis, încheierea de asigurări;

Echipamentele folosite de firma de catering trebuie să fie profesionale: aragaze, plite, cuptoare, friteuze, grill-uri, tigăi basculante, mașini de gătit, feliatoare, mixere etc.;

  • Proprietarul nu trebuie să accepte mai multe proiecte decât poate să acopere, deoarece nu ar face față cu succes și numele său ar fi compromis;
  • Obligatoriu, acesta trebuie să știe care sunt businessurile concurente, care sunt prețurile și clienții acestora;
  • Factorul demografic contează foarte mult atunci când se deschide o astfel de afacere. Dacă zona este una săracă, atunci profitul va fi scăzut sau antreprenorul nu va reuși să-și acopere investiția.

 

În concluzie, o afacere de catering poate fi extrem de profitabilă dacă sunt luate toate măsurile în acest sens. Informațiile utile, recomandările specialiștilor, ambalajele de calitate, care pun în valoarea businessul sunt garanții ale obținerii unor rezultate excelente.

Surse foto:
ro.pinterest.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *