Protectia mediului

Managementul deșeurilor – care este rolul lui în economia circulară și ce beneficii are?

Managementul deseurilor care este rolul lui in economia circulara si ce beneficii are - Poza cover

Creșterea rapidă a populației de pe glob sporește provocările legate de managementul deșeurilor. Pe măsură ce orașele continuă să se dezvolte, la fel și sistemele de gestionare a deșeurilor trebuie să fie mai eficiente și mai durabile pentru a ține pasul cu cerințele vieții moderne. Acest lucru presupune adoptarea unor noi practici în vederea protejării și conservării resurselor și trecerea la o economie circulară. Prin introducerea principiilor economiei circulare în strategiile de gestionare a deșeurilor se poate reduce nivelul de poluare, promovându-se în același timp creșterea economică.

În acest articol vei afla mai multe informații despre managementul deșeurilor, definiția și beneficiile lui, precum și despre principiile economiei circulare și cum ajută acestea la crearea unor soluții inovatoare de gestionare a deșeurilor.

1. Managementul deșeurilor – procedura, definiție și rolul important pe care îl are

1. Managementul deseurilor - reciclare, reutilizare

Pe măsură ce populația crește și economia se dezvoltă, producția de deșeuri crește și ea într-un ritm alert. O economie în plină expansiune înseamnă mai multe construcții și mai multă producție, lucruri care vin la pachet cu deșeurile asociate tuturor acestor acțiuni. Prin urmare, gestionarea ecologică a deșeurilor devine vitală pentru oameni și întreprinderi. Managementul deșeurilor include colectarea, transportul, eliminarea sau reciclarea și monitorizarea deșeurilor produse ca urmare a activității umane.

1.1. Ce este managementul deșeurilor și care este rolul lui?

Managementul deșeurilor presupune realizarea unor activități pentru gestionarea și eliminarea deșeurilor în mod responsabil. Printre acestea se numără colectarea, transportul, reciclarea sau reutilizarea acestora. Obiectivul principal este de a reduce reziduurile rezultate din activitățile umane și de a evita potențialele pericole pentru sănătate și pentru mediu. De asemenea, managementul deșeurilor are ca scop și reducerea folosirii resurselor naturale prin reutilizarea materialelor ce pot fi recuperate.

Pe scurt, modul în care sunt gestionate deșeurile are un impact semnificativ asupra mediului înconjurător și asupra sănătății întregii populații, astfel încât este vital să se ia măsuri pentru managementul acestora și pentru eliminarea lor eficientă. Având în vedere beneficiile importante ale gestionării deșeurilor, fiecare companie trebuie să fie pregătită să investească în acest proces important și să-l monitorizeze în mod constant.

1.2. Procedura privind managementul deșeurilor

Procedura privind managementul deșeurilor diferă de la o industrie la alta, realizându-se în conformitate cu legislația Uniunii Europene și cu cadrul legislativ stabilit la nivel național. Există mai multe strategii și metode de gestionare a deșeurilor. Acestea pot fi combinate pentru a forma un sistem care să se potrivească unei companii. 

O bună gestionare a deșeurilor trebuie să țină cont de câteva etape esențiale:

  • Prevenire –  presupune producerea unei cantități mai mici de deșeuri prin reutilizarea produselor, păstrarea lor mai mult timp sau alte măsuri pentru optimizarea producției.
  • Pregătirea pentru reutilizare – economia circulară presupune recuperarea materialelor reciclabile pentru a fi utilizate din nou. 
  • Reciclare – materialele reziduale pot fi reciclate și transformate într-un nou produs. 
  • Alte tipuri de recuperare – deșeurile care nu pot fi reciclate sunt transformate în forme de energie utilizabile, cum ar fi lumina, căldura sau electricitatea.
  • Eliminare – dacă deșeurile nu pot fi recuperate, reutilizate sau reciclate, acestea vor fi duse la un depozit de deșeuri sau incinerate.  

Legislația de mediu prevede o mulțime de obligații pentru producătorii de deșeuri. Dintre acestea, cele mai importante sunt prevederile legate de gestionarea corespunzătoare a deșeurilor provenite din propria activitate, realizarea unei evidențe a acestora, precum și identificarea și clasarea lor corectă. De asemenea, colectarea selectivă a deșeurilor de hârtie, plastic, metal și sticlă este obligatorie.  

În urma implementării unei politici și a unui plan de acțiune de succes pentru managementul deșeurilor, afacerile pot beneficia de numeroase avantaje: 

  • Utilizarea mai eficientă a materiilor prime, a ambalajelor și a echipamentelor, ceea ce înseamnă și economii semnificative de bani.
  • O gestionare eficientă a deșeurilor va reduce cantitatea pe care afacerea o produce, și, implicit, costurile de eliminare a acestora. 
  • Respectarea obligațiilor de mediu prin politici și proceduri eficiente.

1.3. Beneficiile managementului deșeurilor

Punerea în aplicare a unei strategii eficiente de management a deșeurilor este esențială pentru a proteja mediul înconjurător și pentru a asigura un viitor durabil. În această privință, beneficiile sunt variate: 

  • Reducerea deșeurilor în depozitele de deșeuri.

Gropile de gunoi sunt dăunătoare pentru mediu, fiind responsabile parțial de schimbările climatice deoarece generează și eliberează biogaz în atmosferă. Un bun management al deșeurilor reduce cantitatea celor care ajung la depozitele de gunoi, contribuind la prevenirea contaminării aerului, apei și solului.

  • Protejarea ecosistemelor 

Reciclarea reduce nevoia de a recolta sau extrage noi materii prime, ceea ce diminuează perturbările și daunele provocate ecosistemelor. Printre beneficii se numără mai puține păduri tăiate, mai puține animale sălbatice rănite și mai puțină poluare a apei, solului și aerului.

  • Conservarea resurselor naturale

Resursele naturale ale lumii sunt limitate, de aceea prin reciclare și reutilizare se reduce dependența față de acestea, se economisește energie, dar și poluarea asociată cu extracția și prelucrarea lor. Un exemplu este reciclarea plasticului, o măsură extrem de benefică pentru mediul înconjurător deoarece se creează mai puțin plastic nou. Prin reciclarea și reutilizarea materialelor, se poate reduce cantitatea de deșeuri care ajunge la gropile de gunoi și se pot economisi resurse naturale valoroase, cum ar fi copacii, mineralele și apa.   

Există și alte beneficii legate de costuri și de economie:

  • Reducerea costurilor de eliminare a deșeurilor prin reciclarea sau reutilizarea acestora.
  • Îmbunătățirea reputației unei companii, făcând-o mai atractivă pentru consumatori și investitori. 
  • Crearea de noi locuri de muncă (companiile care se concentrează pe reducerea, reutilizarea și reciclarea deșeurilor pot crea mai multe locuri de muncă în comunitățile lor). 

Așadar, utilizarea unor practici durabile de management al deșeurilor poate proteja mediul și poate crea beneficii economice și sociale. Printre acestea se numără îmbunătățirea sănătății mediului, reducerea costurilor de eliminare a deșeurilor și creșterea eficienței resurselor.

2. Managementul deșeurilor și economia circulară

Economia circulară este un sistem care se bazează pe extinderea ciclului de viață al produselor. Acest lucru se realizează prin reutilizarea și reciclarea produselor cât se poate de mult. La sfârșitul ciclului de viață al acestora, materialele din care sunt fabricate sunt refolosite astfel încât să fie din nou utile. În acest fel, ele joacă un rol important în economie pentru o perioadă mai lungă de timp. Află în cele ce urmează care sunt principiile economiei circulare și cum pot materialele biodegradabile contribui la o gestionare adecvată a deșeurilor.

2.1. Legătura între managementul deșeurilor și economia circulară

Producția de deșeuri este o problemă semnificativă care afectează întreaga lume din cauza activităților umane ce au legătură cu dezvoltarea economică și consumul de resurse. Din acest motiv, se produce o cantitate foarte mare de deșeuri în fiecare an iar pentru gestionarea lor sunt necesare resurse mari. Pe viitor, din cauza creșterii populației și a dezvoltării economice, producția de deșeuri ar putea fi și mai semnificativă. În acest context, un sistem eficient pentru managementul deșeurilor joacă un important în dezvoltare și în bunăstarea generală a populației.

Abordarea economiei circulare, care necesită acțiuni în toate etapele ciclului de viață al produselor, poate contribui la regândirea problemei generate de cantitățile uriașe de deșeuri. Colectarea și recuperarea eficientă a deșeurilor va permite transformarea acestora în resurse care pot fi reintroduse în sistemul economic ca materii prime secundare, ceea ce duce la avantaje ecologice, dar și economice. Economia circulară este o oportunitate majoră și poate sprijini dezvoltarea de noi industrii și locuri de muncă, reducând emisiile de gaze cu efect de seră și sporind utilizarea eficientă a resurselor naturale.

2.1. Legatura intre managementul deseurilor si economia circulara - reciclare, deseuri, carton

Economia circulară se bazează pe câteva principii care au la bază o producție durabilă, un consum rațional și un management eficient al deșeurilor. Este un sistem în care ambele părți sunt câștigătoare – atât planeta, cât și economia. Cu alte cuvinte, economia circulară abordează consumul și producția, axându-se pe trei principii: 

  • Eliminarea deșeurilor și a poluării. 
  • Circulația produselor și a materialelor.
  • Regenerarea resurselor naturale. 

Într-o economie circulară, materialele și resursele sunt utilizate cât mai mult posibil iar ceea ce nu poate fi reciclat este transformat în energie. Acest model nu numai că aduce beneficii foarte mari mediului înconjurător, dar are și avantaje economice multiple. Prin adoptarea principiilor economiei circulare, se poate aduce un aport major la salvarea planetei, promovându-se în același timp creșterea economică și inovarea.  

În ceea ce privește legătura dintre economia circulară și gestionarea deșeurilor, un management inteligent al acestora reprezintă o piatră de temelie în modelul economic circular. Implementarea principiilor economiei circulare poate aduce numeroase beneficii pentru întreprinderi și pentru planetă. Prin îndepărtarea de la modelul liniar tradițional, companiile pot reduce deșeurile și pot conserva resursele, implementând diverse tehnici, cum ar fi proiectarea produselor pentru circularitate. În plus, economia circulară ajută companiile să reducă costurile materiilor prime și ale eliminării. 

2.2. Materialele biodegradabile – o soluție viabilă pentru managementul deșeurilor

O mare parte din plasticul produs la nivel mondial este utilizat pentru ambalaje, în special pentru cele alimentare. De aceea, este foarte importantă tranziția către ambalaje realizate din resurse regenerabile. Înlocuirea materialelor plastice convenționale este o alternativă durabilă și viabilă. Deoarece aceste produse sunt concepute pentru a se degrada în mod natural, ele pot fi ușor de reciclat și de compostat, ceea ce elimină necesitatea de a fi depozitate la gropile de gunoi.

2.2. Materialele biodegradabile - punga carton, bol biodegradabilO1 soluție în gestionarea mai eficientă a deșeurilor este utilizarea produselor biodegradabile. Acestea sunt realizate din materie primă regenerabilă, ceea ce elimină povara folosirii resurselor neregenerabile care se epuizează rapid. Spre exemplu, în industria alimentară au fost adoptate principiile economiei circulare, fabricându-se produse bio, netoxice și sigure pentru mediu, cum ar fi pungi biodegradabile, pahare din carton sau caserole din trestie biodegradabile. Preferința pentru acestea reflectă atitudinea pozitivă a consumatorilor față de mediu, durabilitate și poluare. 

Pentru orice tip de afacere, există mai multe beneficii care vin odată cu alegerea produselor de ambalare biodegradabile: 

  • Reducerea deșeurilor – deoarece materialele biodegradabile se descompun în timp, acest lucru înseamnă o reducere a volumului de deșeuri generate și, implicit, o cantitate mai mică a celor care ajung la groapa de gunoi. 
  • Reducerea emisiilor de carbon –  procesul de fabricație al materialelor biodegradabile produce mai mult mai puține emisii de carbon decât pentru plasticul tradițional. 
  • Reutilizare și reciclare – produsele biodegradabile sunt realizate din materiale maleabile și mai puțin casante, fiind mult mai ușor de modelat. Acestea pot fi transformate, reciclate și refolosite de mai multe ori în ciclul lor de viață. În plus, deoarece pungile și ambalajele biodegradabile provin din materiale naturale găsite în natură, nu există substanțe chimice periculoase sau toxice în ele.  
  • Reducerea poluării – produsele biodegradabile se descompun în mod natural, fără a elibera elemente toxice pentru mediu.

Degradarea produselor bio eliberează mai puține gaze nocive iar reziduurile solide ar putea fi folosite ca compost pentru a crește fertilitatea solului. În mare parte, acestea se degradează în condiții naturale, fără să fie necesar un aport de energie, cum este cazul incinerării produselor din plastic. În plus, nu se eliberează toxine sau alte substanțe dăunătoare în mediul înconjurător și nu afectează calitatea solului și a apei. 

În general, deșeurile provenite din produsele biodegradabile sunt tratate prin reciclare, incinerare pentru recuperarea energiei și compostare. În comparație cu deșeurile de plastic convenționale, produsele biodegradabile pot fi ușor transformate în compost. Compostarea reprezintă o altă modalitate eficientă pentru managementul deșeurilor, obținându-se astfel materiale bogate în nutrienți pentru fertilitatea solului. 

Introducerea pe scară largă a produselor biodegradabile reprezintă o alternativă viabilă pentru a reduce impactul nociv asupra mediului, cauzat de problema tot mai mare a poluării cu plastic. În această direcție, se depun eforturi foarte mari pentru a îmbunătăți proprietățile, durabilitatea și aplicațiile produselor biodegradabile, aspecte vitale pentru comercializarea acestora în viitor. 

În concluzie, managementul deșeurilor este foarte important în lumea de astăzi și în tranziția către o economie circulară. Un sistem eficient și bine pus la punct prevede activități de colectare, reciclare, reutilizare și depozitare a deșeurilor, astfel încât efectele asupra mediului și asupra sănătății oamenilor să fie cât mai reduse. De asemenea, o importanță aparte o are și folosirea produselor biodegradabile, mai puțin nocive și mult mai ușor de eliminat.

 

Surse foto: freepik.com, pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *